Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Elon Musk bocsánatot kért, amiért lepedofilozta az egyik brit búvárt

2018.07.18. 11:53

Dühében nevezte pedofilnak Vernon Unsworth brit búvárt Elon Musk azóta már törölt Twitter-posztjában (egész pontosan pedo guy – kb.: pedopasi – megnevezéssel illette), és most egy újabb Twitter-üzenetben bocsánatot kért viselkedéséért.

Mint arról az Index is beszámolt, a thai gyerekmentő akció sikerét botrány árnyékolta be, amikor a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk meglehetősen durván vágott vissza Twitteren az egyik, mentésben részt vevő búvár beszólására.

A kellemetlen szituáció előzménye az, hogy Musk korábban felajánlotta a segítségét a gyerekek megmentésében, mérnökeivel hipergyorsan készíttetett egy mentőkapszulát, amivel a gyermekeket – szerinte – ki lehetett volna hozni a barlangból. A mentést végző helyi csapat vezetője, Narongszak Oszotthakorn viszont udvariasan visszautasította Musk felajánlását, azzal, hogy a kapszula nem alkalmas arra, hogy bevessék (és közben a mentőakció is beindult, pár nap alatt sikeresen kimentve mindegyik gyereket). Musk már erre felkapta a vizet, és betámadta a thai mentésirányítót, megkérdőjelezve kompetenciáját. Erre jött a kevésbé udvarias Vernon Unsworth, aki szerint Musk bejelentése csak PR-trükk, a kapszula használhatatlan lett volna, és Musk jobban tenné ha feldugná magának oda, ahol fáj.

Musk minderre a mostanra már törölt, július 15-i válaszüzenetében úgy reagált, hogy bebizonyítja a kapszula működőképességét, és – eléggé sztereotip módon – lepedofilozta az évek óta Thaiföldön élő brit férfit:

"We will make one of the mini-sub/pod going all the way to Cave 5 no problemo. Sorry pedo guy, you really did ask for it."

Musk további, később ugyancsak visszavont Twitter-üzeneteiben azt is kétségbe vonta, hogy a búvár részt vett-e egyáltalán a mentőakcióban. (Unsworth a thai futballcsapat eltűnése utáni első napokban merült alá a barlangba, és segített a nemzetközi mentőalakulatoknak eljutni ahhoz az üreghez, ahol a csapat és edzőjük meghúzták magukat.)

A durva sértést azonnal felkapta a sajtó, volt aki figyelmeztette Muskot, hogy kezd szuperhősből szupergonosszá válni. Vernon Unsworth – aki barlangismerete miatt végig kulcsszerepet játszott a mentés tervezésében – nem sokkal később úgy nyilatkozott, hogy részéről nincs lezárva az ügy, pert fontolgat Elon Musk ellen.

Elon Musk magyar idő szerint szerda délelőtt kilenc körül, egy twitteres üzenetváltásban (tehát nem külön posztban) kért bocsánatot a brit búvártól, azt azért megpendítve, hogy ő maga is súlyos sértés volt kénytelen elviselni (azaz "úgy kezdődött, hogy visszaütöttem"). Musk az első válaszüzenetben úgy fogalmazott, hogy "szavaimat düh szülte, miután Mr. Unsworth több hazugságot is állított, és azt javasolta hogy lépjek szexuális viszonyba a mini-tengeralattjáróval, amit jótékony célból építettünk a búvárcsapat vezetőjének technikai javaslatai alapján".

Ezután egy másik üzenetben továbbment: "akárhogyan is, az ő ellenem elkövetett tettei nem igazolják az én őellene elkövetett tetteimet, és ezért bocsánatot kérek Mr. Unsworth-től és a vállalatoktól, amiket vezetőként képviselek. Egyedül én vagyok a hibás, senki más."

Mindeközben a thai ifi focicsapat tagjai végre elhagyhatják a kórházat, ahol az utóbbi napokban megfigyelés alatt feküdtek. A BBC híre szerint a kimentett fiúk szerdán, helyi idő szerint este hatkor (magyar idő szerint délután 1-kor)  sajtótájékoztatón vesznek részt – azaz először jelennek meg a nagy nyilvánosság előtt a mentőakció óta – majd hazatérhetnek családjaikhoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport