Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotpostás viszi az ennivalót Pekingben

000 17D7T5
2018.07.18. 18:35

GPS-szel, kamerákkal és radarral felszerelt, hat keréken guruló robot szállítja házhoz a helyi boltból megrendelt árut Peking Kafka nevű lakónegyedében. A sárga-fekete, kisebb mosógép nagyságú robot naponta szállíthat innivalókat, gyümölcsöket, rágcsálnivalókat a lakóknak.

A robot össztömege nagyjából 30 kiló, a csúcssebessége 12 kilométer óránként. Hat keréken gurul, négy kamera folyamatosan pásztázza környezetét, és egy lézeres szenzor biztosítja, hogy ne ütközzön bele semmibe.

A gyenge pontja az, hogy képtelen közvetlenül az ajtóig hozni az árut, ahogyan azt az ember teszi. De nagyon praktikus, a robot viszonylag gyorsan ideér a szállítmányával.

– mondta az egyik lakó (aki nem a földszinten lakik).

A megrendelő egy telefonos alkalmazással választhatja ki a megrendelt terméket, majd elküldi a címét, és az alkalmazásban fizet. Az árukat a bolti alkalmazott válogatja össze; a szállítmány 3-4 perc alatt megérkezik a 200 méterre lévő lakásokhoz.

Kína a világ legnagyobb online vásárlói piaca; a lakosság 52 százaléka legalább havi egyszer vásárol telefonnal (a globális arány 14 százalék). A kínai mobilfizetés aránya is kiugróan magas.

Liu Cse-jong, a robotot gyártó Zhen Robotics alapító-vezérigazgatója nagy jövőt jósol a robotnak.

Ma napi 100 millió csomagot szállítanak Kínában. A jövőben ez egymilliárdra nő. Ennyi házhozszállításhoz nem lesz elég ember; egyre több robotra lesz szükség, hogy pótoljuk az emberi munkaerőt és csökkentsük a költségeket.

– mondta Cse-jong.

(MTI)

(Borítókép: GREG BAKER / AFP)