Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újratervezték a tengeralattjárót, most nem fér be a dokkjába

2018.07.18. 16:38

Újabb probléma merült fel a spanyol haditengerészet új tengeralattjárójával, az S–80-nal. Egy korábbi tervezési hiba miatt az egész konstrukciót újra kellett tervezni, mert anélkül nem tudott volna a felszínre jönni lemerülés után. Az újratervezett tengeralattjáró viszont akkora lett, hogy nem fért be a cartagenai dokkjába.

Az El País jelentése szerint az S–80 újratervezése miatt a jármű gyártási költségei is megnőttek: a járművek darabonként egymilliárd euróba kerülnek.

1461092122 199294 1461140718 noticia fotograma-840x478

Az S–80 tervezési problémái 2013-ban kezdődtek: az illetékesek ekkor vették észre, hogy a jármű 100 tonnával nehezebb a tervezettnél. Ennek pokoli hatása volt a jármű felhajtóerejére: bár le tudott merülni, kétséges volt, hogy ekkora össztömeggel fel tud-e jönni a felszínre. Egy korábbi tisztségviselő az Associated Pressnek azt nyilatkozta, hogy

a tervezésnél valaki elnézett egy tizedesvesszőt, és senki nem fordított figyelmet a számítások felülvizsgálatára.

Ez a hiba még csak 14 millió euróval növelte meg a tengeralattjárók árát. A mérnökök úgy kalkuláltak, hogy ha megnövelik a hajótest hosszát, az jó hatással lesz a felhajtóerőre.

Az S–80-at eredetileg egy 71 méter hosszú, 2200 tonnás járműnek szánták. A végleges változat 81 méter hosszú lett, 3000 tonna vízkiszorítással. Csakhogy a megnövelt hossza miatt a jármű nem fér be a Cartagenában használt dokkokba, így azokat is át kell tervezni.

A spanyol védelmi miniszter, Margarita Robles szerint igaz, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a tervezésre, de a hibákt azóta javították, és az S–80 projekt továbbra is életképes.

(BBC News)