Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zuckerberg: A holokauszttagadóknak is van helyük a Facebookon

2018.07.19. 11:16

Nem tiltják le a Facebookról a holokauszttagadókat, mivel alapvetően nem tilthatnak le valakit csak azért, mert téved, mondta Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója a Recode szerdai podcastjában. A műsorban többek között az álhírek terjedéséről, terjesztéséről esett szó, és Zuckerberg úgy vélekedett, hogy nem szükségszerűen kell a sértő tartalmakat letiltani az oldalról, csak akkor, ha azt célzottan valaki megsértésére vagy megtámadására szánták.

Mindezzel kapcsolatban a következőképp fogalmazott Zuckerberg:

"Én például zsidó vagyok, és vannak emberek akik tagadják, hogy a holokauszt megtörtént. Ezt végtelenül sértőnek érzem. Mindettől függetlenül nem hiszem, hogy a mi platformunknak az lenne a feladata, hogy letiltsa őket, mivel szerintem vannak dolgok, amiket különféle emberek rosszul tudnak. Nem hiszem, hogy szándékosan teszik ezt." Itt az újságíró közbevág, hogy a holokauszttagadók esetében ez bizony előfordul. Zuckerberg így folytatta:

Nem hiszem, hogy helyes dolog valakit letiltani, mert téved, még ha sorozatosan is teszi ezt. Mi azt mondjuk, hogy oké, lehet oldalad, és feltehetsz rá bármit – még ha az mások számára bántó is –, mindaddig, míg nem próbálsz másokat bántani vagy támadást szervezni ellenük. De ez nem jelenti azt, hogy teret adunk az ilyen nézetek terjedésének a hírfolyamban – épp ellenkezőleg.

Zuckerberg szavai éles kritikát váltottak ki. Az egyesült államokbeli Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében azt írta: a Facebooknak "erkölcsi és etikai kötelessége" megtiltani, hogy emberek a közösségi portál oldalán a holokausztot tagadó tartalmakat terjesszenek.

Bírálta és hibásnak tartja Zuckerberg álláspontját az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezet egyik vezetője, Abraham Cooper rabbi is, írja az MTI. Véleménye szerint a holokauszttagadóknak két csoportjuk van: az egyik abban hisz, hogy nem volt Auschwitz, míg mások, mint Irán is, az ott abbahagyott tevékenységet fejeznék be. Copper hozzátette: a központ 2009-ben ígéretet kapott a Facebook tisztviselőitől, hogy az Iránhoz hasonló államok nevében az oldalra feltett, a zsidókat propagandacélzattal befeketítő tartalmakat eltávolítják.

A felháborodást keltő megfogalmazást később külön levélben próbálta kissé keményebbre venni Zuckerberg. A Recode-hoz eljuttatott emailben már azt írta, hogy "személy szerint mélyen sértőnek tartom a holokauszttagadást, és semmiképp nem áll szándékomban azoknak a szándékait védeni, akik tagadják a holokausztot." Zuckerberg ezután leszögezte, hogy nem céljuk letiltani azokat, akik hazugságokat állítanak, viszont igenis céljuk az álhírek terjedésének megakadályozása: ha valamit a tényeket ellenőrző munkatársak álhírnek jelölnek, az rövid úton kikerül a hírfolyamból, ha ráadásul gyűlöletre és erőszakra szólít, akkor törlik is.