Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irán kibertámadást indíthat nyugati célpontok ellen

2018.07.21. 11:54

Irán felkészült kiterjedt kibertámadások végrehajtására amerikai és európai infrastruktúra és magáncégek ellen. Az Egyesült Államok arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy erősítsék meg a számítógépes védelmüket, és szükség esetén mérlegeljék az ellentámadás lehetőségét – közölte szombaton az NBC, több névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A híradás szerint iráni hekkerek megvetették a kiterjedt kibertámadások alapjait. Bár Irán hadállásba helyezte kiberfegyvereit, nincs arra utaló jel, hogy küszöbön állnak a támadások.

Miközben az NBC szerint Oroszország a legagresszívebb a kibertérben, az amerikai tisztségviselők szerint Irán előkészületeket tesz, hogy hekkertámadásokkal bénítson meg több ezer elektromos hálózatot, vízművet, egészségügyi intézményt és technológiai céget az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, illetve a Közel-Keleten. 

Az NBC idézte Alireza Mirjuszefit, az iráni ENSZ-nagykövet szóvivőjét, aki szerint Irán nem szándékozik kiberháborúba bocsátkozni az USA-val. Szerinte inkább arról van szó, Washington akarja gyanúba keverni Teheránt, hogy ürügyet találjon egy Irán elleni kibertámadásra. Mirjuszefi szerint a világ minden országára nézve az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt: újra meg újra kibertámadásokat indít katonai és civil célpontok ellen szerte a világon, miközben akadályozza a kibertérre vonatkozó globális szabályok meghozatalát. A szóvivő szerint Irán ilyen irányú tevékenysége kizárólag védelmi jellegű.

(MTI)