Árpád
-2 °C
4 °C

Irán kibertámadást indíthat nyugati célpontok ellen

2018.07.21. 11:54

Irán felkészült kiterjedt kibertámadások végrehajtására amerikai és európai infrastruktúra és magáncégek ellen. Az Egyesült Államok arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy erősítsék meg a számítógépes védelmüket, és szükség esetén mérlegeljék az ellentámadás lehetőségét – közölte szombaton az NBC, több névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A híradás szerint iráni hekkerek megvetették a kiterjedt kibertámadások alapjait. Bár Irán hadállásba helyezte kiberfegyvereit, nincs arra utaló jel, hogy küszöbön állnak a támadások.

Miközben az NBC szerint Oroszország a legagresszívebb a kibertérben, az amerikai tisztségviselők szerint Irán előkészületeket tesz, hogy hekkertámadásokkal bénítson meg több ezer elektromos hálózatot, vízművet, egészségügyi intézményt és technológiai céget az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, illetve a Közel-Keleten. 

Az NBC idézte Alireza Mirjuszefit, az iráni ENSZ-nagykövet szóvivőjét, aki szerint Irán nem szándékozik kiberháborúba bocsátkozni az USA-val. Szerinte inkább arról van szó, Washington akarja gyanúba keverni Teheránt, hogy ürügyet találjon egy Irán elleni kibertámadásra. Mirjuszefi szerint a világ minden országára nézve az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt: újra meg újra kibertámadásokat indít katonai és civil célpontok ellen szerte a világon, miközben akadályozza a kibertérre vonatkozó globális szabályok meghozatalát. A szóvivő szerint Irán ilyen irányú tevékenysége kizárólag védelmi jellegű.

(MTI)