Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország kiemelt 5G-ország lehet

2018.07.23. 18:24

 Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy az 5G egyik kiemelt országa legyen – mondta Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatója újságíróknak hétfőn, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően egy budapesti háttérbeszélgetésen  Kijelentette azt is, hogy a magyar Vodafone nem eladó – írja az MTI.

Colao szerint a miniszterelnökkel a Liberty-tranzakció volt az egyik kiemelt téma. A brit Vodafone Csoport 18,4 milliárd eurós tranzakció során megvásárolja a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatait, így a Magyarországon 1,8 millió háztartást kiszolgáló kábel- és szélessávú internetszolgáltatót, a UPC Magyarországot is. A vezérigazgató így a legfontosabb feladataik közé sorolta a UPC-akvizíciót, amely során integrálják a céget, akárcsak Németországban és a többi érintett országban is.

A tranzakció 2019-ben várható lezárása után – amelyhez még az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges – a Vodafone Magyarország piaci részesedése a mobilpiacon várhatóan 25 százalékos, a vezetékes szolgáltatásokban 24 százalékos, a kereskedelmi tévézés piacán pedig 19 százalékos lesz – mondta Colao.

Második legfontosabb feladatnak a vezérigazgató a magyarországi 5G hálózat fejlesztését-kiépítését és pilot-projektek indítását nevezte. Azt mondta, a hétfői parlamenti megbeszélésen azt javasolta Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, hogy közös kutatási területet alakítsanak ki egyetemek és kisvállalkozások részvételével, ahol 5G fejlesztéseket-szolgáltatásokat tesztelhetnek. Az 5G 2020 második felében indulhat el.

A cégvezér közölte, hogy nem adják el a Vodafone-t a következő 1-2 évben, a magyar Vodafone nem eladó. Ő viszont október elsejével távozik a cég éléről.

A Vodafone mintegy 3200 alkalmazottat foglalkoztat a budapesti központjában, a fővárosban lévő nemzetközi szolgáltató központjában és a miskolci ügyfélszolgálati központban.