Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drónrajokat irányíthatnak a tengerészgyalogosok

2018.07.24. 16:54

Az amerikai tengerészgyalogsághoz tartozó kutatóintézet, a Marine Corps Warfighting Lab sikerrel tesztelt egy frissen fejlesztett eszközt: egy drónrajt, amit a katonák egy tabletről irányíthatnak. A gyakorlaton egy katona egyszerre hat drónt kezelt a tablettel, de ez még csak a kezdet: a végső cél az, hogy akár 15, több órán át a levegőben maradó drónt tudjanak irányítani a rendszerrel.

A célunk, hogy a lehető legkevésbé terheljük le az operátorokat, ezért [a tengerészgyalogosnak] nem kell állandóan a tabletet bámulnia. A gyakorlatban a gépek neked dolgoznak, szóval csak meg kell adni nekik a célt, és ők ellátják a feladatukat.

– mondta Matt Cornachio százados, a Warfighting Lab műszaki projektmenedzsere.

A drónrajt a tengerészgyalogosok több feladatra is használhatják, például a terep felderítésére, precíziós tüzérségi csapás előtt. Cornachio szerint a a drónok az automatikus célpontfelismerés, a kinetikus csapásmérés és az elektronikus hadviselés területén is sokat segíthetnek, de használhatják őket robbanóanyagok célba juttatására, vagy elektromos eszközök megzavarására.

Az új fejlesztés nagy előrelépés lehet a más, hasonló projektekhez, például a Switchblade-hez képest, amik egy 40 milliméteres gránát rombolóerejének megfelelő robbanószert juttathattak célba. A kamikaze drónokból viszont egy katona egyszerre csak egyet irányíthatott.

A Warfighting Lab új fejlesztése a tengerészgyalogság egyik nagyobb projektjének, a Sea Dragon 2025-nek a része. Drónokkal, önvezető járművekkel, robotokkal és más technológiákkal kísérletezik, ugyanis ezekkel csökkenthetnék a katonákra leselkedő veszélyt a harcmezőn.

A Warfighting Lab vezetője, Christian Wortman dandártábornok szerint az automatizált eszközök különösen komplex városi környezetben nyújthatnak nagy segítséget.

(Military / DefenseTech)