Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ilyen holografikus kijelzőt még nem látott a világ

2018.07.25. 12:56

A brooklyni székhelyű Looking Glasst 30 millió dollár kezdőtőkével alapították. A cég holografikus kijelzőket tervez és gyárt. A megjelenített háromdimenziós képet speciális szemüvegek nélkül is térben láthatjuk. A Looking Glass szerint ez a megoldás jóval emberközelibb és kényelmesebb, mint a kiterjesztett valóság (augmented reality) vagy a virtuális szemüvegek (VR).

A kijelzőket elsősorban 3d tervezéssel foglalkozó grafikusoknak szánják, akik anélkül szemlélhetik térben megjelenítve az elkészült modelleket, hogy VR szemüveget kéne viselniük. Hogy a koncepció mennyire életképes, azt az is bizonyítja, hogy a kitűzött, 50 000 dolláros kezdőtőkét pillanatok alatt összedobták a Kickstarteren. Most 230 000 dollárnál járnak, és a finanszírozásból még 29 nap van hátra.

989dd470f034e5c25944b892ab134fff original

Maga a kijelző úgy néz ki, mint egy tablet, amire ráragasztottak egy üvegtéglát. Ez a tégla biztosítja, hogy a megjelenített képet oldalról is szemügyre vehessük. A szemüveg nélküli 3d kijelzőkkel szemben a Looking Glass monitorainak kiváló a betekintési szöge; még akkor sem esik szét a kép, ha oldalról nézzük. Sőt, ez maga a vonzerő: ezek a képernyők megkívánják, hogy a felhasználó forgathassa őket, úgy vizsgálva a megjelenített 3d modelleket, mintha egy valódi tárgyat néznének meg minden irányból.

A képernyő használata egyszerű: csak bekötjük az USB-C kábelt (erről kap áramot), majd egy HDMI kábellel csatlakoztathatjuk a laptopunkhoz vagy asztali gépünkhöz. A hardverigénye 4 gigabájt memória, egy Intel Core i5-ös processzor és egy videokártya, ami legalább 2560*1600-as felbontást tud megjeleníteni. A tervezők saját fejlesztői csomagot is kínálnak a kijelző mellé; ezt a vásárlók automatikusan megkapják a termék megvásárlásával.

A Looking Glass kijelzőket többféle méretben kínálják: a legolcsóbb modellért 399, a legdrágábbért 1999 dollárt kell fizetnünk. Ez viszont a kedvezményes, bevezető ár: a végleges termékek ennél kétszer drágábbak lesznek.

(Business Insider | Kickstarter)