Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Túl drága az oroszoknak a saját tervezésű szupertank

000 14L35T
2018.07.30. 18:53

Túl magas a legújabb Armata harckocsi gyártási költsége, ezért nem tervezi ezek tömeges beszerzését az orosz hadsereg, ehelyett a meglévő haditechnika harcképességének növelését részesíti előnyben. Erről Jurij Boriszov, a hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes beszélt újságíróknak a RIA Novosztyi hírügynökség hétfői beszámolója szerint.

A Vörös téri katonai parádékon már bemutatott – egyszer pont főszerepben robbant le az egyik – tankok darabja 250 millió rubelbe (több, mint 1,1 milliárd forintba)kerül. 

„Minek árasszuk el Armatákkal a fegyveres erők egészét? A T-72-re hatalmas kereslet van a piacon, mindenki veszi. Az Abramsokkal, a Leclercekkel és a Leopardokkal összevetve, az ár, a hatékonyság és a minőség tekintetében jelentősen meghaladja őket. Ugyanez a helyzet a Bumerangokkal is” – idézte a helyettes kormányfőt az MTI.

Boriszov szerint Oroszország, annak ellenére, hogy katonai költségvetése töredéke a NATO-országokénak, képes a régi típusok korszerűsítésével is elérni a kitűzött feladatokat.

Az Armata nehéz lánctalpas platformra épülő T-14-es harckocsit személyzet nélküli lövegtoronnyal és korszerű fedélzeti berendezésekkel szerelték fel. A csapatoknál történő tesztelése tervek szerint novemberben fejeződik be. A gumikerekes páncélozott szállító harcjárművek új nemzedékéhez tartozó Bumerang sorozatgyártását és hadrendbe állítását 2019-re ütemezték be.