Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Amerika lazít a Huaweit sújtó korlátozásokon

2020.10.30. 09:14
Az Egyesült Államok kormánya engedélyezi a chipek értékesítését a Huaweinek, amennyiben a kínai cég hanyagolja technológiájában az 5G-t. A kínai vállalat számára akár életmentő is lehet, ha a szankciók kevésbé szigorúak, mint ahogy azt az USA korábban belengette.

Az Egyesült Államok egyre több hazai chipgyártójának engedélyezi, hogy alkatrészeket szállítson be a Huaweinek, amennyiben a kínai nagyvállalat ezeket nem használja az 5G-s üzleti tevékenységéhez – erről tájékoztatták a Financial Times munkatársait az amerikai kormány bennfentesei.

Életmentő öv az okostelefonnak

Elemzők úgy vélik, ez egyben azt jelentheti, hogy a Kína vezető technológiai cégével szembeni idei szigorú amerikai szankciók végső soron kevésbé fenyegetik majd a cég általános üzleti tevékenységét, mint azt korábban gondolták. Noha a szankciók továbbra is komoly kihívást jelentenek a Huawei 5G-üzletágának, a vállalat okostelefon-piacának így lehet esélye, hogy talpra álljon.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma legutóbbi kommunikációjában értésére adta a chipgyártók cégeknek, hogy bár a Huaweijel való kereskedelemre vonatkozó engedélyeket alapvetően bevonták, ugyanakkor

ha az adott cég technológiája bizonyítottan nem támogatja az 5G-t, akkor mégis mehet az üzlet.

Zöld utat adtak

A Financial Times arról ír, hogy két ázsiai félvezetőt gyártó vállalat vezetői is elmondták, bizakodók arra nézve, hogy jóváhagyják a Huaweinek való szállítás újrakezdésére vonatkozó engedély iránti kérelmüket.

Jelezték számunkra, hogy a mobileszközök chipjei nem jelentenek problémát

– nyilatkozta az egyik cég szóvivője.

Washington májusban tiltotta meg világszerte a vállalatoknak, hogy amerikai technológiát használó alkatrészeket gyártsanak vagy értékesítsenek a kínai cégnek a még abban a hónapban bevezetett, majd augusztusban szigorított szabályok alapján. Tekintettel az amerikai technológia központi szerepére a globális félvezetőiparban, a Huawei számára ez azt jelenthette volna, hogy végképp elzárják tőlük chipekhez való hozzáférést.

Nemrég azonban Washington hajlandóságot mutatott arra, hogy engedélyezze a technológiai nagyvállalatoknak, hogy a Huaweinek alkatrészeket szállítsanak nem 5G-s felhasználásra. A dél-koreai Samsung Electronics kijelzőket gyártó részlege kedden közölte, engedélyt kaptak az USA-tól organikus fénykibocsátó diódák és okostelefonokhoz készült OLED-kijelzők szállítására a kínai cég számára.

Úgy gondoljuk, ez erős jel arra nézve, hogy az Egyesült Államok meg fogja engedni, hogy a Huawei megmaradjon az okostelefonos üzletágban, mivel mégsem jelent nyilvánvaló nemzetbiztonsági veszélyt az Egyesült Államok számára.

– írta Edison Lee, a Jefferies elemzőház szakértője egy kutatási jegyzetében.

Lee még azt is hozzátette, hogy a japán Sony és a kínai tulajdonban lévő OmniVision, amelynek székhelye Kaliforniában található, szintén engedélyt kapott arra, hogy a Huaweinek CMOS képérzékelőket szállítsanak (ezek okostelefonok kameráiban használt chipek) – bár a két cég közül egyik sem kommentálta, amikor erről megkérdezték őket.

Lee szerint, ha Washington hajlandóságot mutat rá, hogy életben hagyja a Huawei okostelefon-üzletének fennmaradását, akkor az olyan

amerikai technológiai cégek számára is

megkönnyebbülést jelenthet, mind a Qualcomm vagy a MediaTek chipgyártó cég, melyek akár még ebben az évben is licenceket kaphatnak az okostelefonokhoz szükséges chipek értékesítésének folytatásához a Huawei számára.

Az iparági szakértők azonban óvatosságra intenek, hiszen a Trump-kormányzatot szerintük eddig is igencsak kiszámíthatatlan politikai döntések jellemezték.