Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Lenézi az öreget a Vista

2007.09.18. 05:52
44 hozzászólás
Olvasónk kétségbeesett levéllel keresett meg minket: mindenféle rettenetes kaland után végül úgy döntött, hogy a haldokló, sőt, már halott XP-s gépet lecseréli egy újra, amin Vista van, kétszeres élmény, ha meglátod, rájössz, ideje váltani. A rendszerrel nincs is baj, csak ha külső eszközt akar rá csatlakoztatni az ember. Olvasónk például mp3-lejátszóját akarta bedugni, ráadásul nem is a Sárkány 2000-et, hanem a Samsung YP-F1-jelű, kimondottan márkás kütyüjét.

Na és sikerült?

Hát persze, hogy nem.

Az előző, XP-s konfiguráció külön driver nélkül felismerte a lejátszót, de a Vista nem szólt semmit, csak a gép zümmögött csöndesen, miközben a látóhatár szélén lenyugodott a nap. De olvasónk nem adta fel, előkereste a készülék dobozát, hátha talál az addig sosem használt cd-n valami drivert, de az XP-hez szánt meghajtó nem volt jó a Vistához, ahogy a gyártó honlapján sem volt szoftver a Microsoft új operációs rendszeréhez.

Pár kérdés azért felmerül: hogyan lehetséges az, hogy a Vista nem képes felismerni alaphardvereket driverek nélkül, miközben az XP de? Miért van az, hogy egy konkurens operációs rendszer minden usb-s eszközt megtalál, anélkül, hogy bármit is telepítene? Aztán az sem világos, hogy ha már az operációs rendszer ennyire buta, miért nem készít a gyártó meghajtót a másfél éves lejátszóhoz? De a legfontosabb: mit tegyen hősünk, akinek nincs XP-s telepítőlemeze, de új kütyüt sem akar venni, mert amúgy szereti a régit?

update: a post nem született volna meg, ha egy kolléga nem szívna folyton hasonló problémával. Az ő gépén a Vista ugyan megtalálja a csatlakoztatott eszközt, de fel már nem ismeri azt. Amikor XP-je volt, nem jelentkezett ez a probléma.