Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A Mac-júzer és az APEH

2008.02.29. 07:09
152 hozzászólás
Nem tudom, ki hogy van vele, de azért az bájos volt, hogy egyes hivatalok még akkor is floppyn kérték be a cégek adatait, amikor az adattárolót már az egész univerzumban hivatalosan is betiltották, sőt, egyes külső galaxisokban úgy döntöttek, hogy beolvasztják az összeset, és a masszát beledobják a napba, hogy ne okozzon több bajt. Mára valamivel talán már jobb a helyzet, online vagyunk, meg minden, de ez nem nyugtatja meg Moont, akit leginkább talán az zavart, hogy egyes bevallásokhoz pc-t kell ragadnia, míg mások esetében maradhat a Macnél. Hát akkor az APEH kedvéért mégiscsak két gépet kell tartani.

Persze idén is teljesen véletlenül vettem észre, hogy péntekig kell beadni az adóbevallásomat, illetve nem a sajátomat, hanem az evás cégemét. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem az APEH betűszó láttán mindig görcsbe rándul a gyomrom, pedig tiszta a lelkiismeretem, evás is azért lettem, hogy ne kelljen költségszámlákat kreálni. Így aztán viszonylag egyszerű a bevallás is, beírja az ember a négy negyedévi bevételét, amiből kijön, hogy mennyi az evája, azt jó esetben már be is fizette, és kalap, kabát.

A bonyodalmak tavaly is ott kezdődtek, hogy Macen nem olyan egyszerű mindez. Persze felbootolhatnám a hónapok óta az asztal alatt porosodó régi PC-t, hogy azon megpróbáljam megoldani a kérdést, de rémlett, hogy idén platformfüggetlen lett az adóbevalló program, mindannyiunk kedvence, az Abev.

Letöltöttem, elindítottam az installt, ami rögtön elkezdett sipákolni, hogy kéremszépen, rendszergazdai jogok nélkül meg ne próbálkozzak ilyesmivel! Kérd el a jelszavamat, te ostoba, gondoltam, hát van énnekem jogom, csak téged ez nem érdekel. Install elhullott, kiléptem, Google.A magyar unixos wikiben találtam meg a megfelelő varázsszavakat, elindítottam a Terminalt, pöntyögtem egy kicsit, és máris működött a kis rohadék. Sikerült installálni, sőt még az szja-bevallásomat is elkezdtem kitölteni benne. No de az még ráér, nekem most az eva-bevallás kell.

Itt ért a következő kellemetlen meglepetés. Jelenleg ugyanis csak az szja-bevallásnak létezik platformfüggetlen változata, plusz valamilyen kifürkészhetetlen logika alapján a társasházak szja-bevallásának is. Úgyhogy áshatom elő a PC-t az asztal alól, és hegeszthetem azon a bevallásomat. De lehet, hogy Angelday példáját követve veszek nyolcvan dollárért egy Parallelst, és búcsút intek a bézszínű gépnek.