Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Vérdíj a vírusírók fejére

2009.02.13. 13:34 Módosítva: 2009.02.13. 23:30
A Microsoft negyedmillió dollárt fizet annak, aki segít a hatóságoknak elkapni az egyik legveszélyesebb számítógépes vírus, a Conficker (másnéven Downadup) alkotóját.

A 250 ezer dolláros díj mellet a Microsoft a doménneveket felügyelő ICANN-nel, biztonságtechnikai szakemberekkel, valamint vírusvédelmi vállalatokkal (Symantec, F-Secure, Afilias) karöltve dolgozik azon, hogy megtalálják a felelősöket és felmérjék az okozott károkat. „Ahhoz, hogy le tudjuk győzni a Confickerhez hasonló vírusokat, nagy szükség van egy ilyen együttműködésre” - mondta Greg Rattray, az ICANN biztonsági főnöke. George Stathakopoulos, a Microsoft bizalmi szövetségének (Trustworthy Computing Group) vezetője szerint az erőfeszítések azért is fontosak, mert ez talán meggátolja a vírusírókat újabb károk okozásában.

A Conficker vírus olyan számítógépeket támad meg, amelyeket nem tartják naprakészen a különböző Windows-frissítések. Interneten terjed, illetve memóriakártyákon, mp3-lejátszókon megbújva átkerülhet egyik gépről a másikra, ráadásként szókombinációkkal megpróbálja kitalálni a rendszergazda jelszavát.

Magyarországon nem okozott járványt a vírus, ám az egyik vírusvédelmi cég embere szerint ha globálisan elterjed, az felerősítheti a számítógépes bűnözést. Elmondta továbbá azt is, hogy folytatni kell a nemzetközi együttműködést, hiszen a támadók is folyamatosan fejlődnek és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

A Microsoftnak egyébként már korábban is volt hasonló vérdíjas akciója a Blaster, a Sobig és a Mydoom féregvírusok miatt.