Sára, Márió
2 °C
6 °C

Adathalász zargatja a Magyar Telekom ügyfeleit

2009.03.20. 11:54 Módosítva: 2009-03-20 11:55:14
Szerda este tűnt fel először, de nagyobb tömegben csak péntek reggel támadta meg a postafiókokat a Magyar Telekom ügyfeleire vadászó adathalász levele.

Az angol nyelvű email T-Online.hu Support Team aláírással azt közli a címzettel, hogy volt egy kis probléma a Magyar Telekom szervereivel, ami miatt a felhasználói adatok egy része elveszett. Ez pedig azért gond, mert ezek hiányában a júzerek nem fognak tudni csatlakozni a szolgáltató új levelezőszervereire, így teljesen el lesznek vágva az emailküldéstől.

Angolul próbálkozik az adathalász
Angolul próbálkozik az adathalász

Az elveszett adatok pótlására kéri az áldozatot az adathalász sűrű bocsánatkérések közepette: a nevet, felhasználónevet és jelszót válasz-emailben leszünk szívesek elküldeni. Az már csak a levél fejlécének tüzetesebb vizsgálatából derül ki, hogy a válaszlevelet az adatainkkal nem az ügyfélszolgálatnak küldjük, hanem egy ingyenes postafiókra a hongkongi Yahoo-nál. Bár a levél angol nyelvű, ami már alapban gyanakvásra adhat okot (miért levelezne egy magyar cég a magyar ügyfelével angolul, főleg vészhelyzetben?), elég ügyesen van megfogalmazva ahhoz, hogy a kezdő felhasználókat megtévessze az udvarias hangnem és a szakkifejezések.

A levél végén, meghökkentően arcátlan módon még egy olyan bekezdés is szerepel, amiben örömmel értesítik a címzettet az új spamszűrő rendszer bevezetéséről, ami biztosítja, hogy ezentúl nem fog kéretlen leveleket kapni.

A levél fejlécének forrása megmutatja a kongkongi címet az álca mögött
A levél fejlécének forrása megmutatja a kongkongi címet az álca mögött

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságán kérdésünkre elmondták, hogy természetesen nem küldtek ki ilyen levelet a felhasználóknak, és emailben egyébként sem kérnek soha jelszavakat.