Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Feltörhető az amerikai áramellátó rendszer

2009.03.24. 15:30
Súlyos biztonsági rések vannak a Smart Gridben, az amerikai áramellátó rendszerben, aminek a fejlesztésére 4,5 milliárd dollárt adott az amerikai kormány, Obama elnök egyik első intézkedéseként.

A figyelmeztetést közzétevő biztonságtechnikai cégek szerint a rendszert némi elektronikai és számítástechnikai ismerettel, és pár száz dollárnyi felszereléssel fel lehet törni, és olyan zavarokat okozni benne, ami akár egész városokban okozhat áramszünetet. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg egy éve a CIA is.

A Smart Grid az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére több millió szenzort és mérőműszert használ. A műszerek, és a központi rendszer között kétirányú a kommunikáció. Szakértők szerint ez az adatforgalom nem biztonságos, és egy támadó erre a hálózatra rácsatlakozva, és hamis adatokat a rendszerbe küldve súlyos üzemzavarokat okozhat.

Az IOActive biztonságtechnikai cég tanulmánya szerint 500 dollárnyi felszerelés kell a megfelelő elektronikai ismeretekkel rendelkező támadónak, hogy több ezer, akár milliónyi ilyen szenzor felett átvegye az irányítást. Ezzel a hálózat egy-egy részén extrém módon megemelheti, vagy akár a nullára csökkentheti az energiaigényt, olyan kiegyensúlyozatlanságokat előidézve, amik megbéníthatják az egész rendszert.

Az energiaellátás informatikai hátterének biztonsága akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2007 szeptemberében a CNN beszámolt az Idaho National Laboratory kutatólabor kísérletéről, amiben egy szimulált hackertámadással bénítottak meg egy erőművet. A Smart Grid fejlesztői szerint nem fognak éles üzembe engedni egy olyan rendszert, ami nem tökéletesen biztonságos. „Ezt az autót nem fogjuk biztonsági öv nélkül a forgalomba engedni" - mondta a fejlesztés egyik vezetője a CNN-nek.

A CIA jelentései szerint több olyan hackertámadásról van tudomásuk, amelyeket terroristák energiaellátó rendszerek ellen indítottak, általában zsarolási céllal. Legalább egy olyan esetről is beszámoltak, amikor súlyos áramkimaradás lett a támadás vége egy meg nem nevezett, nem amerikai városban.