Valér
2 °C
8 °C

Illegális hardverkulcsot leplezett le a rendőrség

2009.03.27. 16:45 Módosítva: 2009-03-27 16:47:00
A rendőrségnek sikerült felderítenie, hogy egy egyetem által vásárolt hardverkulcs volt annak az emulálószoftvernek az alapja, aminek a segítségével ingyenesen lehetett letölteni amúgy fizetős programokat.

Az internetről letölthető programoknál alkalmazott hardverkulcs illegális használatát leplezte le a Nemzeti Nyomozó Iroda, eddig nyolc jogi és huszonhat magánszemélyt azonosítottak be - tette közzé honlapján a rendőrség.

Ingyenesen a fizetőset

Egy gazdasági társaság ügyvezetője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki a cég által fejlesztett program védelmét ellátó hardverkulcsot egy szoftver segítségével semlegesítette.

A szoftver felhasználásával az elkövetők az internetről ingyenesen letölthető programot a szükséges hardverkulcs nélkül is tudták működtetni, így nem kellett megvásárolniuk a jogtulajdonostól. A cég által lefolytatott előzetes vizsgálat során megállapították, hogy a program egy eredeti hardverkulcs működési adatait másolta le, és szimulálta a működését.

Az eddigi megállapítások szerint az első illegális hardverkulcs alapja egy magyarországi egyetem által vásárolt eredeti hardverkulcs. A feljelentő cégnek az illegálisan használt programok és az új programvédelmi rendszer kidolgozása miatt hétmillió forintos kára keletkezett.

A nyomozás során eddig azonosított nyolc jogi és huszonhat magánszemély közül többen földméréssel vagy ehhez kapcsolódó tevékenységgel foglalkoztak.

Országos akció

Az érintett cégeknél, illetve magánszemélyeknél a nyomozók országos akciót hajtottak végre, házkutatásokat tartottak, és számítógépeket, laptopokat, merevlemezeket, egyéb számítógépes adathordozókat foglaltak le. A lefoglalt eszközökön megtalálható volt a program jogellenes használatát biztosító szoftver.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya eljárást folytat Z. A. szegedi lakos és társai ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.