Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nő az internetes csalások száma

2009.04.02. 09:39
A tavalyi évhez képest harminchárom százalékkal nőtt az internetes bűncselekmények száma – derült ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) szorosan együttműködő, internetes csalásokkal foglalkozó Internet Crime Complaint Center (IC3) jelentéséből.

Az internetes bűnözők által okozott teljes veszteség tavaly 265 millió dollár (közel 62 milliárd forint) volt. 2007-hez képest ez 26 millió dolláros növekedést jelent. Az áldozatok átlagos vesztesége tavaly 931 dollár volt (216 ezer forint) - adta hírül a CNN .

Internetes csalások ügyében 275 ezer panasz érkezett tavaly az IC3-hoz. Ez közel 70 ezerrel több bejelentés, mint ami előző évben érkezett. Azért is érdekes ez a szám, mert míg a dollárveszteség évről-évre növekedett, addig a bejelentések száma folyamatosan csökkent. A legtöbb esetben bankkártyával való visszaélésről illetve aukciós csalásokról számoltak be az áldozatok. Shawn Henry, az FBI informatikai részlegének helyettes igazgatója szerint amíg ennyi banki és pénzügyi adat kerül fel az internetre, addig a csalások száma is egyre nagyobb lesz. A jelentés rámutat arra is, hogy bárki válhat csalás áldozatává: az áldozatok életkora tíz és száz év közé tehető. Az Egyesült Államokban a legtöbb csalás Kalifornia, Florida és New York államokban történnek.

Az adatokból kiderül továbbá az is, hogy a férfiak sokkal több pénzt vesztenek az internetes bűnözés következtében, mint a nők. A tudósok szerint ez azért van, mert a férfiak és nők internetes vásárlási szokásai nagyon különbözőek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!