Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Meghalt a TCP protokoll sebezhetőségét felfedező kutató

2009.04.09. 13:30 Módosítva: 2009-04-09 13:31:32
Svédországi otthonában meghalt Jack C. Louis biztonságtechnikai szakértő, aki tavaly késő ősszel súlyos, azóta sem befoltozott biztonsági hibákat talált a TCP (Transmission Control Protocol) nevű rendszerben, amin nagyjából az egész internetes adatforgalom alapszik.

Louis háza kigyulladt, a 32 éves férfi halálát az orvosi jelentések szerint füstmérgezés okozta. Ennél több részletet a rendőrség egyelőre nem közölt.

A TCP vezérli a teljes internetes adatforgalmat: az elküldendő adatokat kisebb csomagokra bontja, majd gondoskodik arról, hogy azok eljussanak a címzetthez (például az index webszerverétől az olvasó böngészőjéig), kiszűri a sérült, vagy rossz sorrendben érkezett csomagokat. A rendszer elméleti alapjait 1974-ben fektette le Vint Cerf, akit azóta az „internet atyja" eposzi jelzővel tisztel meg emiatt a világ. Ebben a protokollban talált súlyos sebezhetőséget (pontosabban legalább hat, egymással összefüggő biztonsági rést, amik közösen adnak támadási felületet) Louis, aminek a befoltozásán dolgozott közeli munkatársaival már fél éve.

A kutató a hiba részleteit nem publikálta, mielőtt a javítással elkészült volna, annyit lehet csak tudni róla, hogy a Socketstress néven ismert, különösen hatékony túlterheléses támadási formához van köze. Mivel a hiba az internet egyik alapkövében van, operációs rendszertől és hardvertől függetlenül mindenhol jelen van, szerverek, routerek, és tűzfalak támadhatók a kihasználásával.

Louis ugyan jól dokumentálta a munkáját, de a hiánya súlyosan vissza fogja vetni a hiba befoltozását, mondták el a munkatársai. Legkorábban júniusban lehet kész a javítócsomag a szakértők szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?