Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Büntethető lesz a személyes adatok jogtalan eladása

2009.04.16. 14:00 Módosítva: 2009-04-16 14:05:08
Az adatvédelmi biztos szerint már az is kifogásolható, ahogy az adatbázisokat felajánlják az ügyfeleknek, hiszen ez jobbára spamben történik, az értékesítés azonban biztosan jogszerűtlen.

Büntethető lesz az emailcímekkel való kereskedelem. Számos panasz érkezett az adatvédelmi ombudsmanhoz az adatbázisokat értékesítő ajánlattételek miatt, emiatt Jóri András a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezte.

Jelentették

Több panaszos sérelmezte beadványában, hogy internetes postafiókjában olyan kéretlen üzenetekre spamekre bukkant, amelyekben emailcímeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat kínálnak megvételre a küldők.

Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy már maga a megkeresés, a tulajdonképpeni ajánlattétel is többnyire jogsértő módon történik. A hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető.

Emellett a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulásának hiányában. A személyes adatokkal való kereskedelem súlyosan sérti nemcsak a személyes adatok védelméhez való jogot, hanem beavatkozást jelent az egyének magánéletébe - véli az ombudsman.

Jóri András ezért a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezte, javaslata alapján akkor is büntethető lesz a személyes adatokkal való visszaélés, ha azt üzletszerűen vagy jogtalan haszonszerzés céljából követik el. A hatályos törvények szerint a személyes adatokkal való visszaélés csak akkor büntethető, ha jelentős érdeksérelemmel jár, illetve egyéb körülményekkel társul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!