A magyarokra is lecsapott a Facebook-vírus

2009.05.25. 13:15 Módosítva: 2009.05.25. 13:19
A Facebook eddig sem volt mentes a vírusoktól, de most elérte a magyar felhasználókat is: a látszólag ismerősöktől érkező üzenetek adattolvaj-szájtok meglátogatására buzdítanak.

Az elmúlt napokban a magyar facebookozókat is elérte az a phishing-támadás, amely a közösségi szájt tagjainak címzett, látszólag visszaigazolt ismerősöktől kapott üzenetek formájában érkezik a facebookos inboxokba.

fbookscreen

Az üzenetben mindössze annyi áll, hogy „Look at redbuddy dot be", de a redbuddy.be helyett sokszor szerepel goldbase.be, picoband.be és silvertag.be is. Aki ellátogatna az üzenetekben reklámozott szájtokra, azt jó esetben a böngésző előre figyelmezteti, hogy „bejelentett hamisított webhelyet" készül meglátogatni.

warn450

A korábban átvert felhasználók phising szájtokra kerültek, amelyek személyes adatokat, jelszavakat próbálnak kicsalni az áldozatokból úgy, hogy valódi vállalkozások vagy magánszemélyek szájtjainak álcázzák magukat. A picoband.be például nyilvánvalóan a német Pina Colada együttes url-jére, a picoband.de-re akart hasonlítani.

A Facebookon terjedő üzenetekben reklámozott szájtok közül már egy sem működik, de ettől még felbukkanhatnak újabbak.

404

Az ilyen támadásokat az teszi lehetővé, hogy a Facebook API-ja, alkalmazásfejlesztő felülete nyílt, vagyis bárki írhat olyan programot, amely megpróbálja a kiszemelt áldozatok ismerőseit egy-egy szájtra irányítani. A támadások nem most kezdődtek, már tavaly is volt példa hasonló phising-próbálkozásokra, de akkor Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója azt mondta: "A mi filozófiánk az, hogy egy ilyen nyitott rendszerbe mindenki nyugodtan és szabadon beléphessen."

Annak, aki hasonló üzenetet kap, elég kitörölnie azt, anélkül, hogy a benne reklámozott szájtra látogatna. Aki azonban azt veszi észre, hogy saját accountjáról mennek ki hasonló üzenetek, érdemes kitörölnie a böngészőből a cookiekat (Firefoxban például: Eszközök>Személyes adatok törlése>Sütik), megváltoztatnia facebookos jelszavát, illetve lefuttatnia gépén egy víruskeresést.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM