Mobilvírusokat kutat Barabási Albert-László

2009.06.02. 10:50 Módosítva: 2009.06.02. 10:55
Minden számítógép-tulajdonos tudja, hogy előbb-utóbb akadnak gondjai pusztító vírusokkal. Ugyanakkor, a lakosság hiába birtokol több mobiltelefont, készülékeiken taroló vírusokról csak szórványosan olvasni. Perifériális jelenség. Vajon miért, és meddig?

Az Északkeleti Egyetem (Boston) Barabási Albert-László által irányított Komplexhálózat-kutatási Központja (CCNR) ezekre a kérdésekre keresi a választ.

mobv1

Munkájukhoz hatmilliónál több anonim mobiltelefon-felhasználó hívásait és mobilitásukra vonatkozó adatokat vizsgáltak. A Science május 22-ei számában publikált tanulmány szerint, a vírusok terjedését jelentős mértékben hátráltatja a piac és a bevételek megoszlásának töredezettsége. Komoly veszélyt akkor jelenthetnek, ha valamelyik mobil operációs rendszer piaci részesedése drasztikusan megnő. Mivel az okostelefonok éves eladása 150 százalékkal emelkedik, hamarosan sor kerülhet a nem várt jelenség trenddé válására.

mobv 2

Jelenségről azért sem beszélhetünk még, mert a vírusfertőzésre csak operációs rendszert futtató készülékek, okostelefonok fogékonyak. Viszont, ha valamelyik operációs rendszer masszívan elterjed, robbanni fog a bomba. Két mechanizmus indíthatja be. Egyrészt egy bluetooth vírus a tíz-harminc méteres körzetben található bluetooth funkcióját aktivált összes készüléket megfertőzheti. A másik: az mms-vírusok – sok számítógépes rokonhoz hasonlóan – a telefon cím- és névjegyzékét használva terjednek. A legfőbb veszélyt természetesen a két útvonalat egyaránt kiaknázó hibrid vírusok jelentik.

A tanulmány a csoport egy korábbi munkáján alapul, amelyben az adatokat emberi mobilitásmintákat előrejelző modell készítésére használták fel. Jelenleg ugyanezzel a modellel szimulálják a bluetoothos forgatókönyveket. Az eredmények azt mutatják, hogy ezek a vírusok valamennyi érintett készülékre befurakodnak, ugyanakkor terjedési rátájuk lassú – emberi viselkedésminták limitálják. Azaz, ha a gonosz felüti a fejét, bőven lesz idő ellenintézkedésekre. Rossz hír viszont, hogy az mms-vírusokat semmiféle humán viselkedésminta nem gátolja. Egyelőre csak a megfelelő készülékek alacsony száma miatt nem tarolnak.

mobv3

Mivel a világ egyre inkább kapcsolódásokról, hálózatokról, hálózatok hálózatairól szól, növekszik a potenciális veszély, úgyhogy nem árt, ha időben felkészülünk. A komplex rendszerek statisztikai elemzése pont ezt célozza: a veszélyelhárításhoz (is) keres természetes mintákat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön