Itt Microsoft ingyenes vírusirtója

2009.09.29. 13:35
Megjelent, és letölthető a Microsoft ingyenes vírusirtója, a Morro kódnéven fejlesztett Microsoft Security Essentials – jelentette be a szoftvervállalat. Akárcsak a június végén kiadott nyilvános béta, a szoftver végleges változata sem lesz globálisan elérhető, csak nyolc nyelvi változatban és 19 ország felhasználói számára teszik hozzáférhetővé, legalábbis a bevezetés első hullámában.

Az ingyenes vírusirtó 32 és 64 bites Windows XP SP2 és SP3, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszereken fut. A Forefront motorra épülő program kizárólag vírus- és malware-védelmet biztosít (ideértve a rootkiteket is), cserébe jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. Vírusdefiníciós adatbázisát naponta háromszor automatikusan frissíti, de egy folyamatosan karbantartott online adatbázis (Dynamic Signature Service) is a rendelkezésére áll, ha egy gyanús fájlt a kliensgépen lévő minták alapján nem tud azonosítani.

A Microsoft szerint a termék nem közvetlen versenytársa a fizetős és ingyenes megoldásoknak. A célközönségünket azok a felhasználók jelentik, akik még nem védik a számítógépüket – nyilatkozta néhány hónapja a CNET Newsnak Alan Packer, a cég kártevőellenes csoportjának vezetője.

A Microsoft Secuirty Essentials a szoftver hivatalos weboldaláról lesz letölthető (jelenleg még nem érhető el), a letöltést WGA-ellenőrzéshez kötik majd, azaz a grátisz vírusirtó a Windows kalózpéldányaira nem lesz telepíthető. A béta kiadásakor Budai Péter, a Microsoft Magyarország TechNet-programmenedzsere azt mondta, hogy nemcsak hogy magyar nyelvű verzió nem készül a termékből, de még az is kérdéses, hogy az angol verzió és a mögötte álló támogatás elérhető lesz-e itthon.  • Hírek
  • Bankszámla