Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Minden ötödik netező bűnözők áldozata

2009.10.05. 13:25 Módosítva: 2009.10.05. 13:29
A Symantec felmérése szerint minden ötödik ember áldozatul esik a kiberbűnözésnek, és ma már a világháló tolvajai nemcsak adatot és pénzt lopnak, hanem személyazonosságot is.

A cég hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón bemutatott elemzése szerint a netes bűnözők hamis emailekkel, webhelyekkel és reklámokkal szedik rá a gyanútlan áldozatokat, hogy kicsikarják személyes adatukat és bankkártyaszámukat. Az online feketepiacon azután a kiberbűnözők a legtöbbet ajánlónak adják el ezeket az adatokat. Egy hitelkártyaadat 0,6-30 dollárt, egy teljes banki azonosító pedig 10-1000 dollárt is érhet a feketepiacon. A bűnözés mértékét mutatja, hogy a Symantec 2008-ban havi átlagban több mint 245 millió támadást hiúsított meg a világon.

Gazdag Tibor rendőralezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának osztályvezetője a tájékoztatón elmondta, hogy a felhasználók egy ezreléke követ el jogellenes cselekményt a neten, ám azt nem tudni, hogy ők a világ melyik részén élnek, és kiknek a sérelmére teszik ezt. Az interneten a bűnözésnek sincsenek határai, miközben egy ország rendőrsége számára léteznek korlátok, így a munkáját az is nehezíti, hogy sokszor nem egyértelmű, kinek kell megkezdenie a nyomozást.

Mivel a bűnözők mindig egy lépéssel a bűnüldözők előtt járnak, a legjobb módszer a károk megelőzése. Az alezredes elmondta, hogy nemzetközi szinten a legjellemzőbb bűncselekmények közé tartozik az adathalászat, a csalások, az ipari kémkedés, illetve más vagy saját hálózatok használata jogellenes tevékenységre, például fájlcserére. Magyarországon azonban a rágalmazás, a személyes adattal való visszaélés, a becsületsértés, valamilyen kisebbség elleni izgatás, és a tiltott önkényuralmi jelképekkel való visszaélés is jellemző.