Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összehangolt támadás svéd weboldalak ellen

2009.11.03. 10:19
Múlt hét végén ismeretlen elkövetők túlterheléses támadást intéztek svéd médiacégek és a rendőrség weboldalai ellen, több órás szolgáltatáskiesést okozva.

A svéd rendőrség egyelőre sötétben tapogatózik a legutóbbi DDoS-támadás után, amely saját weboldalát és legalább negyven médiacég felületét érintette. Utóbbiakban közös, hogy mindannyian a Basefarm nevű IT-szolgáltatónál foglaltak szervereket. A cégnél dolgozó szakemberek szerint egyik kliensük, a tartalomfejlesztéssel foglalkozó Adeprimo volt az elsődleges célpont.

„Normális esetben másodpercenként körülbelül 800 laplekérést regisztrálunk, a túlterheléses támadás során legalább 400 ezret kaptunk” – számolt be az eseményekről a Basefarm vezérigazgatója a The Local híroldalnak. A károsultak között van Göteborg vezető napilapja, a Göteborgs-Posten is, amely az Adeprimo platformját használja; a felület múlt csütörtökön kora reggeltől egészen délig nem volt elérhető. A Basefarm egyelőre belső vizsgálatot folytat az ügyben, illetve a hatóságoknak készít hivatalos jelentést. Mint kiderült, semmiféle fenyegető üzenetet nem kaptak, vagyis a támadás mindenkit váratlanul ért. Az indíték ismeretlen.

A második hullám már a svéd rendőrség weboldalát taglózta le, a hatóság felülete délután órákra elérhetetlenné vált. „Nem hisszük, hogy ez véletlen” – utalt a két támadássorozat közötti esetleges kapcsolatra a rendőrség egyik IT-biztonsági vezetője. Habár a támadók bárhol lehetnek a világban, a szakemberek mindkét esetben felfigyeltek az Egyesült Államokból érkező óriási forgalomra.