Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Összehangolt támadás svéd weboldalak ellen

2009.11.03. 10:19
Múlt hét végén ismeretlen elkövetők túlterheléses támadást intéztek svéd médiacégek és a rendőrség weboldalai ellen, több órás szolgáltatáskiesést okozva.

A svéd rendőrség egyelőre sötétben tapogatózik a legutóbbi DDoS-támadás után, amely saját weboldalát és legalább negyven médiacég felületét érintette. Utóbbiakban közös, hogy mindannyian a Basefarm nevű IT-szolgáltatónál foglaltak szervereket. A cégnél dolgozó szakemberek szerint egyik kliensük, a tartalomfejlesztéssel foglalkozó Adeprimo volt az elsődleges célpont.

„Normális esetben másodpercenként körülbelül 800 laplekérést regisztrálunk, a túlterheléses támadás során legalább 400 ezret kaptunk” – számolt be az eseményekről a Basefarm vezérigazgatója a The Local híroldalnak. A károsultak között van Göteborg vezető napilapja, a Göteborgs-Posten is, amely az Adeprimo platformját használja; a felület múlt csütörtökön kora reggeltől egészen délig nem volt elérhető. A Basefarm egyelőre belső vizsgálatot folytat az ügyben, illetve a hatóságoknak készít hivatalos jelentést. Mint kiderült, semmiféle fenyegető üzenetet nem kaptak, vagyis a támadás mindenkit váratlanul ért. Az indíték ismeretlen.

A második hullám már a svéd rendőrség weboldalát taglózta le, a hatóság felülete délután órákra elérhetetlenné vált. „Nem hisszük, hogy ez véletlen” – utalt a két támadássorozat közötti esetleges kapcsolatra a rendőrség egyik IT-biztonsági vezetője. Habár a támadók bárhol lehetnek a világban, a szakemberek mindkét esetben felfigyeltek az Egyesült Államokból érkező óriási forgalomra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!