Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megháromszorozódott a warezoldalak száma a neten

2009.11.05. 11:25 Módosítva: 2009-11-05 11:28:10
Nem hatotta meg a kalózokat, hogy a legnagyobb torrentoldalak fenntartóit börtönbe küldi a bíróság: sosem volt még ennyi warezoldal és fájlcserélő hálózat a neten, mint most.

Óriási kiugrás látszik a McAfee online biztonságtechnikai cég friss jelentésében az új, illegális tartalmak terjesztésére alakult oldalak megjelenését követő grafikonon. A cég szakértői szerint idén nyáron megháromszorozódott az az ütem, ahogy az új warezoldalak és fájlcserélő hálózatok születni szoktak. Ráadásul csak most jön az őszi és karácsony előtti szezon, ami a tévésorozatok új szezonjainak beindulásával, a karácsonyi sikerfilmek és videojátékok megjelenésével hagyományosan a kalózok legsűrűbb időszakának számít.

Úgy tűnik, a Pirate Bay elleni hadjárat, és a bírósági ítélet nem vette el a kedvét az internetezőknek az tartalmak illegális megosztásától, sőt, a legnagyobb torrentoldalak (a Pirate Bay mellett a Mininova szénája is elég rosszul áll a holland bíróságon) várható kiesésével hirtelen mindenki a bejáratott letöltőhely nélkül maradt fájlcserélőket próbálja felszívni.

A warezoldalak szaporodása biztonsági szempontból azért aggasztó, mert a spamben terjesztett és a feltört oldalak kódjába csempészett vírusok mellett a fájlcsere a rosszindulatú programok terjedésének legfontosabb csatornája. Elég egy várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó program (vagy film, zene, bármi) mellé odacsomagolni a vírust, bedobni a fájlcserélő hálóra, vagy feltölteni egy illegális letöltőközpontra, és a felhasználók önszántukból fogják letölteni és tudtukon kívül terjeszteni.

A McAfee jelentése szerint az idei nyáron a spam mennyisége is minden eddigi rekordot megdöntött, ennek fő oka az lehet, hogy sok olyan esemény történt (hírességek halála, természeti katasztrófák), amire hatékony, sok kattintást hozó spamkampányokat lehet építeni, a hírekkel kapcsolatos friss képeket vagy információkat ígérve.

2008 végéhez képest 24 százalékot nőtt a levélszemét mennyisége. A nyár legnagyobb horderejű eseménye viszont az online alvilágban az az ausztrál eset volt, amikor ausztrál sportfogadó oldalakat bénítottak meg ismeretlen tettesek zombihálózatokról indított túlterheléses támadásokkal a helyi rögbi- és fociliga döntőinek idején, több millió dolláros bevételtől megfosztva ezzel a cégeket.