Viola
-5 °C
-2 °C

Tízből hét vírust benyel a Windows 7

2009.11.05. 15:10
Vírusfigyelő programok nélkül a Microsoft operációs rendszere sem nevezhető biztonságosnak – derült ki a Sophos tesztjéből. A továbbfejlesztett UAC nem elég hatékony kapus.

Chester Wisniewski, a Sophos biztonságtechnikai cég kutatója legújabb kísérletében tíz kártékony programmal bombázta meg a Windows 7 szűz példányát. Az eredmények azt mutatják, hogy a Vistában bevezetett, az új rendszerben némileg finomított felhasználói fiókok felügyelete (UAC, User Account Control) szolgáltatást alapértelmezettre hangolva a Microsoft új operációs rendszere elődeihez hasonlóan)sérülékeny – UAC ide vagy oda, a vírusirtó termékek használata továbbra is rendkívül ajánlott.

Wisniewskiék alapértelmezett beállításokkal bekapcsolták majd kikapcsolták az UAC-ot, így próbálva felmérni, vajon a Windows 7 miként viselkedik a különféle biztonsági konfigurációkban. Vírusirtót természetesen szándékosan nem alkalmaztak. A szakemberek lehangolónak találták a végeredményt: az új operációs rendszer UAC használata mellett csupán két kártevőt nem futtatott, minden más esetben a féreg átjutott a rostán ugyanúgy, mintha az UAC kikapcsolt állapotban pihent volna.

Egyetlen esetben fordult elő, hogy az UAC kivédte a támadást: a W32/Autorun-ATK névre hallgató kártékony szoftvert csípte nyakon. Mindegyik vírusminta frissnek számított a kísérlet végrehajtsa idején, ezért jó hír az, hogy jelen formájában kettő darab kártevő (a Bredo és a Banker egy-egy variánsa) nem képes lefutni Windows 7 alatt – rossz hír viszont, hogy a többi nyolc igen, maga az UAC pedig csak egyetlen férget kapcsolt le időben.

A felhasználói fiókok felügyelete egyébként az a szolgáltatás, mellyel a Vista-felhasználók többsége rendkívül elégedetlen volt: a Microsoft is elismerte korábban, hogy némileg túllőttek vele a célon, hiszen az állandóan felugráló ablakok roppant mód idegesítették az ügyfeleket. Redmond azt ígérte, a Windows 7-ben 29 százalékkal kevesebb üzenet jelenik majd meg a monitorokon, illetve beállíthatóvá teszik egy csúszka segítségével a felbukkanások gyakoriságát is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!