Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent az első iPhone-féreg

2009.11.09. 10:19
Az ausztrál hálózatokon terjedő iPhone-féreg csak a feltört készülékeket fenyegeti, és egyelőre nem okoz kárt, csak a frászt hozza a telefon tulajára. Egy egyszerű jelszócserével megelőzhetjük a fertőzést.

A múlt hét elején egy holland hacker borzolta az iPhone-tulajdonosok idegeit, aki feltört telefonokon keresett nyitott portokat, és ha talált ilyet, szövegesen figyelmeztette a tulajdonost a sebezhetőségre, egyben öt euró ellenében felajánlotta segítségét. A szlengben jailbreaknek nevezett törés annyit jelent, hogy futtathatóak lesznek az Apple által jóvá nem hagyott szoftverek is a készüléken, ám ez azzal jár, hogy megnyílik az iPhone SSH-portja, ahol egy ismert, alapértelmezett jelszó van beállítva.

Az F-Secure biztonságtechnikai cég viszont hétvégén jelezte, hogy egy ikee nevű hacker – ugyancsak a jailbreak következményeit kihasználva – elindította útjára a saját magáról elnevezett férget, ami az iPhone esetében az első ilyen típusú káros program. A PC World értesülései szerint Asley Townsnak hívják a 21 éves, kísérletező kedvű, jelenleg munkanélküli programozót, aki múlt szerdán a holland példán felbuzdulva írta meg féreg kódját. Az ikee-val készült interjú szerint a kódert a kíváncsiság vezette, amikor Ausztráliában ráengedte a hálózatra szoftverét: tudni szerette volna, hány védtelen, alapértelmezett jelszóval ellátott készüléket talál. A féreg egyébként különösebb kárt nem okoz, a fertőzés után lecseréli a háttérképet Rick Astley fotójára, illetve önvédelemből lezárja az SSH-portot.

Arról még nincsenek biztos információk, hogy a fertőzés kijutott-e Ausztráliából, de az érintett, vagyis feltört készülékkel rendelkező iPhone-tulajdonosok jól teszik, ha megváltoztatják a root-jelszót, amin át a féreg bejut a telefonra.