Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Firefox a legkevésbé biztonságos böngésző

2009.11.13. 13:06
Háromszor annyi hiba van az online folklór által biztonságosnak tartott Firefoxban, mint az Explorerben, amit mindenki a legsérülékenyebb böngészőnek tart.

A Cenzic biztonságtechnikai cég közzétette legújabb, a 2009-es első félév adatait összegző tanulmányát az internet, és a webes szoftverek biztonságáról. Összesen 3100 biztonsági rést tartanak most számon a szakemberek webes alkalmazásokban, ez tízszázalékos emelkedést jelent a 2008 végi állapotokhoz képest. A sérülékenységek nagy része szervereken futó alkalmazásokban van, a Sun, az IBM és az Apache programjai számítanak a leginkább veszélyesnek és lyukasnak.

A leggyakoribb biztonsági rések az SQL Injection, illetve Cross-Site Scripting támadásokat lehetővé tevő sebezhetőségek. Előbbi az adatbázisokat használó szoftver hibája, amit kihasználva rosszindulatú kódot futtathatunk az adatbázison, melynek eredményeként jogosulatlanul hozzáférhetünk vagy megváltoztathatjuk a benne tárolt adatokat. Utóbbi pedig egy olyan módszer, amivel külső szerverről futó scripteken keresztül (például egy másik szerver által kiszolgált flash-es hirdetés animációja) juttat be valaki kártékony kódot egy oldalra – a Google-től a Yahoo-ig és a Facebookig minden nagyobb webes szolgáltatás belefutott már ilyenbe. Ez a két típushiba adja ma a webes támadások közel feléhez a lehetőséget.

A tanulmány külön foglalkozik a böngészők biztonságával is, és meglepő módon az általában biztonságosnak tartott Firefoxban találták a legtöbb sebezhetőséget, az összes böngésző összes biztonsági réséből 44 százalékkal részesedik a Firefox. A második az Apple Safarija 35 százalékkal, és látványos növekedéssel a hibák számában tavaly óta (ennek az oka nagyrészt a böngésző iPhone-os verziója). A közvélemény szemében legkevésbé biztonságos Internet Explorer csak a hibák 15 százalékáért felelős, és alig 6 százalékos aránnyal az Opera számít ma a legjobbnak.