Judit
2 °C
7 °C

A Facebook és a Twitter lesz a vírusok fő célpontja 2010-ben

2010.01.05. 16:55
A közösségi oldalak, azon belül is a legnépszerűbbek, a Facebook és a Twitter lesz a vírusok írói, az adathalászok, hackerek, és mindenféle rosszindulatú netes akció elkövetőinek első számú célpontja 2010-ban – jósolják az egyik legnagyobb biztonságtechnikai cég, a McAfee szakértői.

A külső fejlesztésű alkalmazások burjánzása ezeken az oldalakon, és az, hogy az ismerőseink linkjeiben, üzeneteiben szinte vakon megbízunk, ideális tereppé teszi a közösségi hálózatokat és más webkettes szolgáltatásokat az online bűnözők számára. A McAfee tanulmánya borúlátó a banki szolgáltatások biztonságával kapcsolatban, és minden eddiginél nagyobb zombihálózatok kiépülésével riogat.

Míg eddig a Microsoft programjai (elsősorban a Windows egyéni felhasználóknak szánt, illetve szerveres verziói) voltak a leggyakoribb célpontok, idén – éppen a népszerűségük miatt – valószínűleg minden eddiginél több támadás fogja érni az Adobe és a Google termékeit és szolgáltatásait. Előbbieknél az eddig is sok problémát okozó Acrobat Readert és a Flasht emelik ki a szakértők, utóbbinál pedig a Chrome OS operációs rendszer számíthat majd a hackerek kiemelt figyelmére.

Különösen érzékeny pontként veti fel a tanulmány az URL-rövidítő szolgáltatások problémáját. Ezek az oldalak bármilyen webes címet néhány karakter hosszú ál-cím mögé képesek rejteni, eredetileg azért, hogy az beférjen a Twitter 140 karakteres szövegdobozába, illetve ne nézzen ki nagyon csúnyán közösségi oldalakon vagy blogokon. Azonban a rövidítés eltüntet mindent az eredeti címből, így ideális arra, hogy vírusterjesztő oldalakra csábítsanak velük gyanútlan felhasználókat.

2010-ben sem fog kimenni a divatból az emailes adathalászat és vírusterjesztés, de a McAfee szerint alapjaiban változik majd meg. Az eddigi, óriási címlistákkal dolgozó, nem túl kifinomult akciók (amelyek arra játszottak, hogy a rengeteg címzettből csak horogra akad pár ezrelék) helyét a személyre szabott, pontosan célzott támadások veszik majd át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?