Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Iráni hekkerek feltörték a legnagyobb kínai keresőoldalt

2010.01.12. 10:31
Az Iranian Cyber Army nevű hekkercsapat órákra megbénította a legnagyobb kínai keresőoldalt, a Baidu.com-ot. Ugyanez a csapat támadta meg decemberben a Twittert.

Kedd hajnaltól délelőttig nem volt elérhető a legnagyobb kínai keresőoldal, a Baidu.com. Bár a kínai hatóságok teljes hírzárlattal reagáltak a történtekre, kiszivárgott a netre néhány kép arról, hogyan nézett ki az oldal kora reggel, mielőtt leállították volna a szervereket. A nyitóképen az Iranian Cyber Army nevű hírhedt hekkercsoport logója volt látható iráni zászlóval és összetört Dávid-csillaggal.

Ez a kép fogadta reggel a Baidu felhasznélóit
Ez a kép fogadta reggel a Baidu felhasznélóit

Az iráni hekkerek decemberben a Twitter megbénításával hívták fel magukra a figyelmet, bár az az akció a mostanival ellentétben logikus volt: a teheráni kormánnyal szimpatizáló támadóknak nem tetszett, hogy az ellenzéki tüntetők a mikroblogon keresztül kommunikálnak a világgal, és megmutatták nekik, hogy ott is el tudják hallgattatni őket.

A kínai kereső megtámadása mögött viszont nincs politikai üzenet, hiszen a kereső ugyanúgy cenzúráz, és megnyirbálja a szólásszabadságot, ahogyan az irániak. Szakértők szerint ezért ennek a támadásnak csak figyelemfelkeltés lehetett a célja. Persze elképzelhető az is, hogy valójában mások voltak a tettesek, akik össze akarják ugrasztani az iráni és kínai hekkereket.

A Baidu a kínai keresőpiac nagyjából kétharmadát uralja, és az Alexa.com statisztikái szerint (amelyek nem arról híresek, hogy nagyon pontosak lennének, de a nagyságrendeket azért jól mutatják) jelenleg a 8. leglátogatottabb oldal az interneten, megelőzi többek között a Microsoft MSN hálózatát, a MySpace-t, az Amazon és a Twittert.

A Baidu óriási üzlet a robbanásszerűen növekvő kínai online piacon: az üzemeltető cégnél 6200-an dolgoznak, és a Google-höz hasonló üzleti modellben a találati listák mellé tett hirdetésekből már 2007-ben 220 millió dolláros bevétele volt az oldalnak (azóta nem tettek közzé üzleti eredményeket).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!