Vírusos gépről nem engednek be a Facebookra

2010.01.15. 10:05
A Facebook és az egyik legnagyobb vírusirtó cég, a McAfee az internettörténeti mérföldkőként aposztrofálta a bejelentést, hogy ezentúl utóbbi szoftverei fogják az előbbi felhasználóit a vírusoktól védeni. Illetve inkább a tiszta felhasználókat azoktól, akik vírusfertőzött gépről lépnek be, és akaratlanul is terjesztik a rosszindulatú programokat.

A közösségi oldalakon jobban megbízunk az ismerőseinktől kapott linkekben, mintha azokat egy ismeretlentől kapnánk levélben, így gyanútlanul kattintunk olyasmikre is, amit valójában nem is az ismerőseink posztolnak az üzenőfalukra, hanem a gépükön garázdálkodó vírus (és persze a kattintással mi is megfertőzzük a saját gépünket). Miután a vírusok írói felfigyeltek erre a jelenségre, lépett a Facebook is.

Az oldal biztonsági szoftvere nem enged olyan gépről belépni az oldalra, ahol biztonsági fenyegetést észlel, védekezésképpen pedig a McAfee Internet Security Suite rendszerét ajánlja, amit a vírusirtó Facebook-oldaláról lehet telepíteni, a használata az első hat hónapban ingyenes, hogy utána mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem tudni, a két cég annyit ígér, hogy olcsó lesz. A rendszer első körben amerikai, brit, ausztrál, olasz, német, holland, spanyol, francia, kanadai, mexikói és brazil felhasználók számára lesz elérhető, aztán ha sikeres, kibővítik az országok körét.

Bár a két cég a lépést az egész internet biztonságosabbá tételének fontos lépéseként hirdeti, a felhasználók közül sokan fanyalognak, a személyes adataikat féltve, és a McAfee kizárólagossága miatt. Arra hivatkoznak, hogy ha a Microsoftot sikerült rákényszeríteni arra, hogy a Windowsokban felajánlja az Internet Explorer mellett a többi böngészőt is alapértelmezettnek, a Facebooknak is illene több antivírus-szolgáltatás között választási lehetőséget biztosítani a felhasználóinak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM