Jenő
-2 °C
6 °C

Átsétáltak a hackerek a hamburgi reptér biztonsági rendszerén

2010.01.18. 13:16
A Chaos Computer Club hackercsoport tévériportban bizonyította, milyen könnyen megszerezhetőek a lezárt területekhez szükséges belépési adatok az ott dolgozóktól.

A detroiti sikertelen merénylet után az utasok többségét jellemző szorongás és a repülőtereken megszigorított ellenőrzések közepette nagyot szólt Németországban a Chaos Computer Club hackereinek tévériporttal alátámasztott bejelentése: az ARD Kontraste című műsorában a biztonságtechnikai szakemberek bemutatták, hogy milyen olcsón és egyszerűen ki tudják játszani a repterek egyik védelmi rendszerét.

A nem túl bonyolult módszer a repülőtéri alkalmazottak chippel ellátott azonosító kártyáira épül, melyekkel az ott dolgozók a különféle védett, biztonsági zónákba is be tudnak lépni. A nagy német légi kikötőkben egy svájci cég rendszerét használják, ahol a chipkártyák és a kártyaolvasók rádióhullámok segítségével kommunikálnak.

Ezt használták ki a hackerek, akik kevesebb mint 200 euróból készítettek egy kártyaolvasót, mellyel a dolgozók kártyáiról le tudták olvasni az azonosítási adatokat (ehhez egy méternél közelebb kellett kerülni a leolvasandó kártyához, az ideális, észrevétlenséget biztosító távolság körülbelül 15 centiméter, például a mozgólépcsőn a dolgozó mellé kell állni, hiszen a legtöbb alkalmazott az övén vagy a nyakában hordja a plasztiklapocskát), majd az ezekből emulált hamis kártyával gond nélkül nyitották ki a védett zónák ajtajait.

A kísérlet színhelyéül szolgáló hamburgi repülőtér vezetői a felháborodás hatására kompromittáltnak nyilvánították a svájci rendszert. Ugyanakkor minden érintett repülőtér hangsúlyozta, hogy biztonsági rendszereik többszintűek, e kártyák hamisítása messze nem tesz lehetővé mindent. A gyártó kis késlekedéssel nyíltan elismerte a hiányosságot, de azzal védekeztek, hogy ez már több mint másfél évtizedes rendszer, mely már nem felel meg a mai biztonsági követelményeknek.

Az ügyben a belügyminisztérium képviselője mellett megszólalt a német rendőrszövetség elnöke is, s mindketten a biztonsági rendszerek azonnali felülvizsgálatára, a legmodernebb technológiák alkalmazására szólítottak fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?