Zsolt
2 °C
18 °C

Lenyomozták, ki írta a Google-támadásokért felelős kódot

2010.02.23. 11:39
Az amerikaiak szerint egy kínai szabadúszó programozó fejlesztette azt a kódot, amit felhasználtak a Google-t és több nagyvállalatot ért év eleji kibertámadásnál. A programozó valószínűleg nem akarta, hogy így használják fel a kódját.

A Financial Times legutóbbi számában idéz egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati szakértőt, aki elmondja, hogy kinyomozták, ki készítette azt a kódot, amit felhasználtak a Google-t év elején ért kibertámadásokban, és aminek készítője közvetve a Google és a Kína közti kiberháború kirobbanásáért is felelős.

A lap szerint egy harmincas éveiben járó, kínai programozó fejlesztette a kódot, amiből részleteket közölt egy, főleg hackerek által látogatott fórumon. A hacker az Internet Explorer egy biztonsági rését használta ki, amit azóta már befoltozott a Microsoft. Viszont a támadásokat nem ő hajtotta végre személyesen – sőt, minden bizonnyal ellenezte azokat.

A nyilatkozó szakértő szerint a programozó elismerte, hogy a kínai kormánynak „különleges hozzáférése” volt a kódhoz. A szakértő úgy véli, hogy a programozó nem szívesen adta oda a kódot, de Kínában, ahol tombol az internetcenzúra, másként nem foglalkozhatott volna azzal, amihez ért. „Nem örül annak, hogy uniformisos fickók néznek át a válla fölött, de az ő képességeivel másként nem dolgozhatna ilyen kódokon. A kínai államnak az efféle kutatásokhoz privilégiuma van” - idézi a Financial Times a szakértőt.

A lap értesülése azután jelent meg, hogy múlt hét végén a New York Times cikke két kínai egyetemet vádolt meg azzal, hogy részt vettek a támadásokban. Az egyetemek cáfolták ezt. A New York-i lapnak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint a további nyomozás esélytelen, mert ahhoz már kínai segítségre volna szükség, amit az ügyben aligha kap meg Amerika.

A Google és még vagy harminc nagyvállalat ellen január közepén indítottak Kínából kibertámadást, az ezután kirobbant kiberháború és diplomáciai botrány oda vezetett, hogy Hillary Clinton heves nyilatkozatokban kritizálta Kínát, a Google pedig befenyegetett, hogy kivonul Kínából.