Márton
2 °C
11 °C
Index - In English In English Eng

3D-s orrfotó lehet az új biometrikus azonosító

2010.03.02. 14:39 Módosítva: 2010.03.02. 15:42
A biometrikus azonosítás új módszerét ajánlják brit kutatók, akik háromdimenziós orrfelismerő technikát dolgoztak ki.

A három dimenzióban beszkennelt orrokat jellegzetességeik alapján azonosítják a Bath-i Egyetem kutatói: az alapvető karakterjegyek az orrhegy, valamint az orrnyereg alakja és a szemek közti távolság. A csoportosításnál hatféle orrtípust határoztak meg: rómait, görögöt, núbiait, sasorrot, piszét és turcsit.

A tanulmány szerint az orr igazán alkalmas lehet azonosításra, mert nehéz elrejteni. Adrian Evans kutatásvezető és munkatársai a PhotoFace elnevezésű rendszert használták biometrikus azonosító módszerük első lépéséhez, a 3D-s szkenneléshez. A csoport kidolgozta, milyen méréseket kell elvégezni a felvételeken, hogy az orr alapján az egyén azonosítható legyen, majd elkészítették az ehhez szükséges szoftvert.

Evans elmondta, hogy egyetlen biometrikus módszer sem old meg minden problémát. Az íriszfelismerést például el lehet kerülni a szemhéj lecsukásával vagy szemüveggel, illetve szemcseppekkel félre lehet vezetni, a fület pedig akár a hajjal is egyszerű eltakarni.

A technika hatékonyságát eddig egy kisebb, 40 fős mintán vizsgálták, a meglévő adatbázist most további 160 ember orráról készült felvétellel bővítik a brit kutatók.