Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Külföldi újságírók emailjeit törték fel Kínában

2010.03.31. 23:00
A Nemzetközi Sajtóintézet igazgatója célzott rá, a kínai hatóságok állhatnak több Kínában dolgozó külföldi újságíró Yahoo-fiókjának feltörése mögött. Az újságírók két héten keresztül nem tudtak belépni fiókjukba, folyton hibaüzeneteket kaptak.

Az elmúlt hetekben több Kínában dolgozó külföldi újságíró és elemző a Yahoo amerikai internetes cégnél létesített e-mail fiókját is feltörték. A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) szerdán közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el.

A Yahoo március 25-én több fiókot is kénytelen volt törölni, mivel az érintett felhasználók két héten keresztül csak hibaüzenetet kaptak, és nem tudták megnyitni a fiókot.

Az AFP érdeklődésére a Yahoo annyit közölt, hogy elítéli a kibertámadásokat, "bárhonnan is eredjenek, és bármi legyen is céljuk". "Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy megvédjük felhasználóink biztonságát és magánéletét, és megtettük a feltörések esetén szükséges intézkedéseket" - mondta egy névtelenül nyilatkozó szóvivő.

David Dadge, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek megpróbálják feltörni magánszemélyek, különösen újságírók e-mail fiókját. "Ez veszélyezteti az újságírók bizalmas forrásait, és ez is egyik formája a megfélemlítésnek. Örülünk a Google döntésének, amellyel fellépett az internetet sújtó kínai elnyomó politika ellen. Sajnos, úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok elszántan folytatják politikájukat, amely az információk szabad áramlásának feltartóztatására irányul" - áll az IPI szerdán kiadott közleményében.

A Google amerikai internetes cég január közepén bejelentette, hogy a rendszerét - vélhetően kínai területről ért - ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, illetve fontolóra veszi kivonulását, amennyiben erre nem lesz módja. Március 22-én a Google bejelentette, hogy beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését. Az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára (google.com.hk) irányította át.

Kínában működik a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő, ugyanakkor leginkább cenzúrázott internetpiaca, mintegy négyszázmillió felhasználóval. A sajtó- és véleményszabadságot védő nemzetközi szervezetek ugyanakkor azzal vádolják Kínát, hogy az internet ellenőrzésével meg akarja akadályozni a politikai ellenzék bármiféle szervezkedését. Dacára a cenzúrának az utóbbi években az internet vált a társadalmi és politikai elégedetlenség kifejezésének fő eszközévé.