György
8 °C
23 °C

Minden Windows veszélyben a Java hibái miatt?

2010.04.12. 15:38
Több szakember szerint olyan alapvető biztonsági hiányosságokkal rendelkezik a Java, mely kritikus kockázatokat jelent a legelterjedtebb operációs rendszerre nézve.

A magyar sajtóban a hup.hu, majd a BuheraBlog hívta fel a figyelmet azokra a bejelentésekre, melyeket például a Google biztonsági szakértői tettek közzé, és amelyekben olyan, a Javát érintő biztonsági hibákat sorolnak fel, melyek nem egyszerű bugok, hanem olyan tervezési hibák, amelyek alapvetően rendíthetik meg a Javába vetett bizalmat. A réseket felfedezők igen keményen fogalmaznak: szerintük ezek az utolsó szögek a Java-appletek már rég készülő koporsójába.

A legnagyobb gond a fejlesztők munkáját megkönnyítő Java Web Startot érinti, ahol a megadott parancsok ellenőrzésének hiánya miatt a rosszindulatú programozók olyan futtatásokat indíthatnak el, amilyeneket csak akarnak (a leggyakoribb eset az, ha hamis, fertőző oldalakra irányítják a felhasználókat, de valójában más kártékony kódokat is le lehet futtatni)

A problémákat a Java letiltása a böngészőkben, illetve a Windowsról való teljes eltávolítása orvosolhatja, ám nem minden esetben. A hírek szerint a Sun új tulajdonosa, az Oracle egyelőre elutasítóan reagált a figyelmeztetésekre, mivel nem látják olyan súlyosnak a sebezhetőséget, hogy azonnali javításokat adjanak ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!