Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A dvd-k korán halnak

2010.05.31. 15:04
Az értékes adatok cd-re és dvd-re mentése több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel jár – derül ki egy friss kutatás eredményéből.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a cd- és dvd-lemezek élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. „Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy a száz évre tervezett lemezek 5-10 évnél sem bírják tovább" – mondta a kutatás egyik résztvevője, Frank Laloe fizikus. „A legrosszabb esetben – amelyre azért ritkán van példa – a lemezeken tárolt adatok mindössze egy évig voltak olvashatók."

A szalagos hang- és képrögzítéssel ellentétben – amelynél a lejátszások során folyamatosan romlik a hordozó minősége – a CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok olvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezek  adattároló képessége azonban az idővel romlik.

A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek, vagyis korántsem biztos, hogy egy jó nevű márkáért kiadott többlet valóban nagyobb biztonságot jelentene.

„A márkajelzés önmagában még nem határozza meg, hogy az adott termék milyen minőségi kategóriába tartozik" – mondta Jean-Michel Lambert, a Francia Nemzeti Méréstani Laboratórium (LNE) munkatársa, hozzátéve, hogy a lemezek minősége nemcsak márkánként, hanem gyártónként is eltérő lehet.

A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Az alkotásaikért aggódó filmeseknek mindössze annyit mondanak, hogy 5-10 év a garantált, de talán 15 évig sem kell aggódniuk.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy akár 20 év múlva mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes 2-3 évente új lemezre írni. Az új lemezek minősége pedig már annyit javult, hogy a következő másolásra 5-6 év múlva kell csak ismét sort keríteni.

Lambert szerint az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható lemezre másolva tárolják azokat.