Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Vígan terjed Macen egy kémprogram

2010.06.03. 14:15
Gyorsan terjed az Apple gépein egy spyware, ami személyes adatokat gyűjt. A platform nem olyan biztonságos, mint azt sokan hiszik.

Az Intego nevű, maces antivírus alkalmazásokra szakosodott cég blogjában hívta fel a figyelmet az OSX/OpinionSpy nevű kémprogramra. Az Intego szerint a spyware – aminek létezik Windows-verziója is – főleg három népszerű letöltőszájtot, a Softpediát, a MacUpdate-et és a VersionTrackert kihasználva terjed Macen. A vírus nem fertőzi magukat a letöltött alkalmazásokat, hanem a letöltési és installálási procedúrába épül be, és azután is a gépen marad, hogy a felhasználó törli a letöltött alkalmazást.

Az OpinionSpy a merevlemezek állományait figyeli és beépül a Safari, a Firefox és az iChat kódjába is. A spyware emailcímek, levélfejlécek és más személyes adatok után kutat, és azokat titkosítva továbbítja, valószínűleg adathalászattal foglalkozó bűnözőknek.

Az Apple Mac gépeire tervezett operációs rendszerről, az OS X-ről sokszor mondják, hogy biztonságosabb, mint a Windows, mert kevesebb kártevő terjed rajta. Valószínűleg azonban ez nem a biztonságosságot jelzi, Charlie Miller és más white-hat hackerek szerint a platform egyszerűen nem elég elterjedt még ahhoz, hogy a bűnszervezetek átfogó támadásokat indítsanak rajta – írja a Register. Illetve, az OpinionSpy példája és még néhány korábbi, hasonló eset azt mutatja, hogy kezd elég elterjedt lenni.