Ausztrália kötelezővé teheti a vírusirtót

2010.06.23. 10:22
Új törvényjavaslatot nyújtottak be az ausztrál parlament elé, ami alapjaiban forgatná fel az internetezők életét. A cél az online bűnözés és a vírusok és más rosszindulatú programok terjedésének visszaszorítása, a megoldást pedig abban látják az ausztrálok, hogy csak azt engedjék fel az internetre, akinek a gépe naprakész vírusirtóval és tűzfallal van felszerelve.

A javaslat mögött az az Alastair MacGibbon áll, aki korábban az online bűnözés ellen küzdő központi ausztrál hivatal, az Australian High Tech Crime Centre igazgatója, azelőtt pedig az Ebay biztonsági vezetője volt.

A terv szerint az internetszolgáltatóknak kellene bejelentkezéskor leellenőrizni a felhasználók gépét, és blokkolni a kapcsolatot, ha kiderül, hogy a biztonsági szoftvereik, böngészőjük, vagy operációs rendszerük nincs az aktuális javítócsomagokkal frissítve, így potenciális biztonsági kockázatot hordoz. Hogy netkapcsolat nélkül hogyan frissítenék az emberek a rendszereiket, arra egyelőre nincs megoldás, mindenesetre a törvényjavaslat 24 órás telefonos ügyfélszolgálat felállítását tervezi az ehhez hasonló kérdések megválaszolására.

A szigorú szabályozás mögötti elv az, hogy ha az ember nem törődik a gépe biztonságával és hagyja magát megfertőzni, azzal nem csak magának tesz rosszat, de elősegíti a vírusok terjedését is. A hatékony védekezés így nem csak a saját érdekünk, de az egész interneté is.

Az ötlet nem talált egyöntetűen pozitív fogadtatásra, az ausztrál netszolgáltatók nem szívesen vennének a nyakukba egy ilyen állandó ellenőrzés terhét, civil szervezetek szerint ráadásul semmilyen joguk nincs a felhasználóik gépén ilyesmik után keresgélni, és megtagadni tőlük a netelérést.  • Hírek
  • Bankszámla