Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Az iPadek is lehetnek vírusosak

2010.06.23. 14:45
Az iPod Touch és az iPhone után az iPad sem mentes már a vírusoktól: a Panda Security szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az Apple táblagépe is könnyen támadások célpontjává válhat.

A hihetetlenül népszerű iPad – az RBC Capital elemzőcég adatai szerint heti 200 ezer darabot adnak el belőle – sem vírusmentes: a Panda Security szerint a vírusírók megtalálták a módját, hogy kártevőt juttassanak az amúgy meglehetősen nehezen hozzáférhető rendszerbe.

"Tavaly már adtunk ki figyelmeztetést arról, hogy egy bizonyos iPhone/Eeeki nevű féreg bejuthat a feltört iPhone-okba, vagyis a technológia már adott" – kommentálta a hírt Sándor Zsolt, a cég magyarországi igazgatója. "Mivel az iPhone és az iPad operációs rendszere közös, nem nehéz kitalálni, mi következik most."

A szakemberek szerint mindez annak ellenére történt, hogy az Apple egy zárt rendszert alkotott: perifériák csatlakoztatására nincs lehetőség, és a szoftverek telepítése is csak a gyártó saját App Store-jából engedélyezett.

Sándor szerint nem kell attól tartani, hogy az iPadek tömegesen fertőződnek meg a következő hetekben, egyelőre még amúgy is csak a feltört példányokról van szó. "Itt igazából a trendek az érdekesek: hiába a zárt rendszer, a bűnözők mindig megtalálják a módját, hogy valahogy bejuttassák a kártevőiket. Ráadásul az Apple termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyanok körében, akik csak használják az ilyen kütyüket, de nem értenek hozzá igazán" – fogalmazott. Így minél többen használják például az iPadeket, annál nagyobb értéket fog képviselni a kártevők létrehozóinak szempontjából ez a piac; és minél kevesebb a szakértelem felhasználói részről, annál könnyebb dolga lesz a vírusoknak.