Diána
12 °C
21 °C

A Microsoft átadta új szoftverei forráskódjait az orosz titkosszolgálatnak

2010.07.12. 16:24
Az amerikai cég 2002 óta ad át forráskódokat az orosz kormányzatnak egy nemzetközi projekt keretében.

A Microsoft aláírt egy szerződést, melynek értelmében az orosz szövetségi titkosszolgálat, a KGB utódja megkapja a Windows 7, a Windows Server 2008 R2, az Office 2010 és az SQL Server forráskódját annak reményében, hogy a Microsoft ezek után kedvezőbb kereskedelmi helyzetbe kerül Oroszországban. A megállapodás kiterjesztése a 2002-ben létrehozott folyamatos együttműködésnek, amikor a Microsoft átadta a Windows XP, a Windows 2000 és a Windows Server 2000 forráskódját az orosz kormánynak.

A szerződés értelmében az állami szerv tanulmányozhatja a forráskódot, és a Microsoft-termékek számára kialakított titkosításokat fejleszthet. Ezt a feladatot a kormányzati kommunikációért felelős minisztérium által ellenőrzött hivatal, az Atlasz nevű tudományos központ végzi. A lapnak nyilatkozó Nyikolaj Prjanyisnyikov, a Microsoft oroszországi képviseletének vezetője elmondta, hogy az Atlasz és az FSZB munkatársai megosztják kutatási eredményeiket a Microsofttal.

A lépés nem lepte meg a szakértőket, mivel a Microsoft már régen elindította a Kormányzati Biztonsági Programot, amire a NATO is rábólintott, mivel úgy vélték, a nemzetközi biztonság szempontjából fontos ez a világszintű ellenőrzés. Egy brit szakértő szerint ez a lépés elég bonyolult helyzetet hozott létre: az állami titkosszolgálatok egyrészt felfedezhetnek sebezhetőségeket a kódokban, melyek segítségével támadásokat indíthatnak egymás ellen, ugyanakkor a szabad hozzáférés a védekezési technikák kidolgozását is lehetővé teszi – kényes egyensúlyi helyzet jött létre, de a mérleg nyelve inkább a kormányzati törekvések felé billeg.