Előd
10 °C
16 °C

Együtt kémkedik a Google és a CIA

2010.07.30. 13:18
A Google és a CIA is több millió dollárt fektetett be a Recorded Future nevű cégbe, ami olyan fejlett algoritmusokat, és mesterségesintelligencia-modulokat fejleszt, amelyek az internetet monitorozzák és képesek korlátozottan megjósolni a jövőt.

A cég programjai több tízezer weboldalról, blogról, fórumról és twittercsatornáról szívják le folyamatosan a felhasználók posztjait és kommentjeit, majd ezeknek a tartalmát elemzik és kapcsolatot keresnek bennük emberek, szervezetek és események között.

A cég alapítója, az egykori kommandós svéd Christopher Ahlberg a Wirednek azt mondta, sok esetben képesek előre jelezni bizonyos események bekövetkezését, ami a terrorizmus elleni harcban óriási segítséget jelenthet a titkosszolgálatoknak. Ahlberg egyébként már veterán az online kémkedés szakmájában, előző cégét, a szintén adatgyűjtéssel és -elemzéssel foglalkozó Spotfire-t 197 millió dollárért adta el 2007-ben.

A Google egyébként már többször segített vagy dolgozott együtt amerikai kémelhárító ügynökségekkel és titkosszolgálatokkal, de fordítva is megesett már a dolog: a Keyhole nevű cég például a CIA befektetési szárnya, az In-Q-Tel pénzéből indult be – ebből lett később egy felvásárlás után a Google Earth.

A Recorded Future nemcsak események megjóslásán, és kapcsolati hálók  megrajzolásán dolgozik, de mindent megjegyez, amit valaha mondtunk, tettünk, vagy rólunk mondtak az interneten, és ebből az adatbázisból bármikor képes egy aktát generálni rólunk, alapos elemzéssel az interneten viselt dolgainkról, és az ismerőseink köréről.