Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vírussal támadhatók az Apple-notebookok akkumulátorai

2011.07.25. 10:00

Újfajta biztonsági rést fedezett fel az Apple notebookjaiban egy amerikai biztonságtechnikai szakértő, Charlie Miller, az Accuvant Labs egyik vezető kutatója.

A sebezhetőség az akkuk hőmérsékletét és töltöttségi szintjét figyelő csipekben van, amiket a Texas Instruments cégtől vásárol az Apple a laptopokhoz. A csipek felett azért tudják a hekkerek távolról átvenni az irányítást, mert az Apple nem változtatta meg a kontrollhoz szükséges jelszót, így egyszerűen a Texas Instruments weboldalán a technikai specifikációknál kikereshető a hozzáférést biztosító kód.

Az akkukat ellenőrző csipek sebezhetősége több szempontból is súlyos gondot jelenthet. Egyrészt a hőmérsékleti adatok meghamisításával, a túlmelegedés elleni védelem felülírásával fizikailag károsítható a notebook, extrém esetben azt is elérheti a támadó, hogy a gép kigyulladjon. Másrészt a csipek memóriáját nem ellenőrzik az antivírusszoftverek, így egy vírus vagy kémprogram itt el tud rejtőzni mindenféle ellenőrzés elől, és akár a a merevlemez cseréje után is vissza tud szivárogni a rendszerbe.

Miller a sebezhetőséget az augusztusi Las Vegas-i Black Hat hekkerkonferencián fogja részletesen bemutatni, ahol rögtön megoldást is kínál a problémára.