Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hekkereket támogat az amerikai hadsereg

2011.08.05. 16:06

A Las Vegas-i hekkertalálkozón, a Black Haten jelentette be egy korábbi hekker, a jelenleg az Egyesült Államok stratégiai (zömében katonai célú) kutatásokat menedzselő intézeténél, a DARPA-nál dolgozó Peiter „Mudge” Zatko, hogy elindították új projektjüket, a Cyber Fast Tracket. A program célja, hogy az egyre nagyobb kiberfenyegetettség ellen egyesítse azokat a szakmai csoportokat, akik eddig nem, vagy csak mérsékelten dolgoztak együtt a kormánnyal. Szeretnék a biztonsági szakma underground csoportjait (kisebb biztonsági cégeket, hekkereket, biztonsági technológiákkal csak hobbiszinten foglalkozókat) is bevonni a koordinált közös munkába.

Ezt a programot még az év elején jelentették be, Zatko akkor elmondta, hogy a DARPA ennek keretében évente 20-100 kisebb projektet szeretne finanszírozni. Ennek érdekében egyszerűsítették a dollármilliós megbízásokat kiadó DARPA pályázati rendszerét, és ezeket a fix áras, néhány hónapra szóló megbízásokat, ezek adminisztrációját a bürokrácia már nem fogja hátráltatni.

Zatko projektvezetőként azt is megígérte, hogy egy régi sérelmet is orvosolni fog a jövőben, a szerzői jogi helyzet problémáit: a fő gond itt az, hogy azok a kutatók, kisebb vállalkozások, akik egy-egy projektben a hadsereg, a védelmi minisztérium részére fejlesztenek termékeket, később a munkájukat gyakorlatilag nem tudják pénztermelésre fordítani, ugyanis kénytelenek átadni a jogokat a megbízónak. A jövendőbeli projektek lezárása után a termékek kereskedelmi jogai a fejlesztőt illetik meg, azzal a feltétellel, hogy a kormányzat széles körű felhasználási jogosultságot szerez rájuk.

Arról egyelőre sem Zatko, sem a Védelmi Minisztérium nem nyilatkozott, hogy összesen mekkora összeget szánnak a Cyber Fast Track projektjeinek támogatására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?