Erzsébet
1 °C
4 °C

Új adatbiztonsági törvényt vezetne be az EU

2011.11.30. 09:19
Az igazságügyi biztos szerint a közösségi szolgáltatásoknak felelősséget kell vállalniuk a felhasználók adatainak biztonságáért.

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa hétfőn azt javasolta, hogy a közösségi szolgáltatásokra is terjesszenek ki egységes adatkezelési direktívát. Javaslata lényege, hogy a vállalkozások - beleértve az internet-szolgáltatókat - tájékoztassák a felhasználókat, hogy milyen adatokat gyűjtenek össze róluk, milyen célból, és ezeket mire szeretnék felhasználni.

Az uniós szabályozásért felelős szervezetek aggódnak amiatt, hogy az online kereskedelmi szolgáltatások a felhasználók személyes adatait hirdetési cégeknek adhatják tovább. A kezdeményezés arra irányul, hogy az internet-felhasználók személyes adatainak védelmét biztosítsa.

Nincs egységes megállapodás a tagországok között

A jelenlegi adatvédelmi szabályozás 1995-ben született, jóval a Facebookhoz hasonló közösségi szolgáltatások bevezetése előtt. Bár az uniós tisztviselők szerint az új adatvédelmi törvényről szóló jogszabálytervezet már 2012 elejére elkészülhet, az elfogadása és a beiktatása akár másfél évig is elhúzódhat.

Az EU-tagországok különféleképpen viszonyulnak az adatvédelem kérdéséhez. A franciák és a németek szerint a személyes adatok védelmét preferálják, ugyanakkor Írország és az Egyesült Királyság inkább piacbarát megközelítésű. Ugyanakkor az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 75 százaléka aggódik amaitt, hogy a vállalatok (például a Google, a Facebook vagy a Linkedin) miként használja fel a személyes adataikat.

Reding éppen ezért szeretne egységes, az uniós tagországok mindegyikére kiterjedő szabályozást, amely szükséges esetben szankcókkal is sújthatja a szabálysértő vállalatokat. Az Amerikai Kereskedelmi Kamarának nyilatkozó biztos azt is megemlítette, hogy az ezzel járó bürokrácia drasztikus leépítését is szükségesnek tartja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?