Olivér
5 °C
8 °C

Szívdobbanás titkosíthatja a merevlemezt

2012.02.13. 16:16

Akinek eddig nehézséget jelentett a jelszavak megjegyzése, lehet, hogy nemsokára fellélegezhet: Tajvani kutatók szerint a minden embernél egyedi szívdobbanások válthatják fel a gépelt karaktereket. A kutatók a szívdobbanások mintájával kódolandó merevlemezeket készítenének, amelyeket csak a tulajdonos érintése dekódolhatna.

A szívdobbanások mindenkinél egyedülálló, sosem ismétlődő, szabálytalan mintázatot mutatnak. Chun-Liang Lin és kollégái a tajvani National Chung Hsing University-n elektrokardiográfiát (EKG) használtak a szív ritmusának matematikai leírására. Ezután ebből az információból a káosz-elmélet matematikáját felhasználva titkos kulcsot készítettek, amelynek lényege, hogy a kezdeti feltételek minimális változtatása is hatalmas különbségekhez vezet.

Az eszköz prototípusa már elkészült, mindkét tenyérből egyszer kiolvassa az EKG-jelet, és az így kapott kulcsot eltárolja a későbbi titkosítás feloldásához. A Chun-Liang Lin szerint a cél az, hogy olyan rendszert építsenek, amivel egy érintéssel titkosíthatóak a külső eszközök, például hordozható merevlemezek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?