Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

600 ezer Macet fertőzött meg egy trójai

2012.04.05. 13:45 Módosítva: 2012-04-05 14:15:10

Te sem vagy biztonságban

– Egy grande café lattét kérek zsírszegény szójatejjel, energiaszegény csokoládéöntettel, és kis tejszínhabbal – mondta, majd hozzátette, hogy tényleg csak kis tejszínhabbal. Alig csak.
– Sajnos most nem tudom kiszolgálni – felelte a riadt eladólány.
– Miért, elfogyott a szójatej? – kérdezett vissza rémülten, és az Iphone fülhallgatója is kiesett a füléből ijedtségében. – Akkor csak egy lazacos bagelt kérek, olivabogyó nélkül. És meg tudod mondani, hogy hol tölthetem fel a Macbook Airem?
– Sajnos most nem alkalmas az időpont – válaszolta a lány, és már nem lehetett tudni, hogy fehér az arca az ijedtségtől, vagy vörös a dühtől.
– Miért, megint meghalt Steve Jobs? – kérdezett vissza már ő is ijedten.

Az eladólány nem válaszolt, csak szemeivel bökött balra. Odafordult lassan, talán attól félt, hogy az Iphone 5 tesztpéldányát idegesen nyomkodó Tim Cook elé vágott be a sorba. De csak egy símaszkos férfit látott, aki egy semmitmondó formatervű, sőt kifejezetten ízléstelen pisztolyt szorongatott.

– Ez egy kibaszott rablás, te sem vagy biztonságban, köcsög! – üvöltötte a rabló.

-SzabóZ-

600 ezer Macintosh-alapú számítógépet fertőzhetett meg a Flashback elnevezésű trójai, állítja Dr. Web nevű orosz IT-biztonsági cég. A szerdán közzétett első közleményben még 550 000 fertőzött Macről volt szó, azonban a nap folyamán a cég egyik szakértője, Ivan Sorokin egy Twitteren feltett kérdésre válaszolva már 600 ezer gépet említett.

map2 en.png

A vizsgálat szerint a 2011 szeptemberében előkerült, magát Adobe Flash Player pluginnek álcázó, személyes adatokat kereső kártevő leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, az összes fertőzés 57%-át adó esetek közül 297-et éppen az Apple kaliforniai központjából, Cupertinóból jelentették.

Az elmúlt hónapokban átalakuló, a Java-alkalmazások hibáit kihasználó vírust az OSX-et használó gépek már egyetlen fertőzött weblap meglátogatása után is elkaphatják. A vírusellenes megoldásairól ismert F-Secure frissen kiadott útmutatása abban segít, hogy eldöntsük, fertőzött-e a gépünk, az Apple pedig még szerdán kiadott egy frissítést, amit telepítve csökken a Java-sérülékenységek miatti fenyegetettség.