Gyógyulnak a zombivá lett Macek

2012.04.13. 14:05

270 ezerre csökkent a Flashback trójaival fertőzött Macek száma azután, hogy az Apple pénteken kiadta annak a javításnak a legújabb változatát, ami eltávolítja a Java-platform hibáját kihasználó vírust. A Symantec felmérése már április hatodika óta figyeli az eseményeket. A nyolcadikai riportban az eredetileg 600 ezer körüli érték 380 ezerre esett vissza, a mostani, az eredeti fertőzöttség felét mutató állapotot pedig 11-én mérte a Symantec.

A biztonsági cég véleménye szerint a gyors javuláshoz amellett, hogy az Apple jó sebességgel reagált a fenyegetésre (egy hét alatt három javítást is közzétettek, a legfrissebb, a 1.6.0_31 verziószámú csomag felülír minden korábbi változatot), a közösségi hálózatok, illetve a harmadik fél által rendelkezésre bocsátott javítások is nagyban hozzájárultak.

Az Apple az OS X operációs rendszer különböző változatait használóknak külön csomagot hozott létre: a javítás mind Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) és mind Lion alól elérhető. Utóbbi kikapcsolja a Java-alapú alkalmazások automatikus lejátszását (ezt amúgy a legtöbb Mac-szakértő is javasolja), és ha a felhasználó visszakapcsolja ezt a lehetőséget, a rendszer egy idő után újra letiltja ezt.



  • Hírek
  • Hírek