Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biztonsági rés a Ubisoft másolásvédelmében

2012.07.30. 19:12

Komoly veszélyre utaló biztonsági rést fedeztek fel a Ubisoft által használt másolásvédelmi eljárásban. A kiadó DRM-je (digital rights management, digitális jogkezelés) lehetővé tette a hekkereknek, hogy minden felhasználó számítógépéhez hozzáférjenek, aki a Ubisoft online rendszerét, az állandó netkapcsolatot igénylő Uplay-t futtatta játék közben. Először a pc-s játékokkal foglalkozó Rock Paper Shotgun számolt be róla, hogy a kiadó számos játékának feltelepítése miatt kerül ártalmas kód a számítógépekre bizonyos weboldalakról, a probléma pedig azoknál jelentkezik, akik a játékok futtatásához szükséges Uplayt használják.

Az eset pikantériája, hogy mindez a Ubisofttal történt; a kiadó korábban már azzal is magára haragította a vásárlókat, hogy a pc-s játékaik futtatásához érvényes Uplay-profilra és állandó internetkapcsolatra volt szükség, ami a legális szoftvereket vásárló játékosoknak okozott számos kellemetlenséget. Ez a rendszer ugyanis ellehetetleníti a boltban vásárolt játékok futtatását, ha valamilyen technikai probléma lép fel, vagy a felhasználó nem csatlakozik az internetre - ugyanakkor a tört verziót futtató játékosokra ez a korlátozás nem vonatkozik. A mostani eset valószínűleg tovább rontja a Ubisoft által használt DRM megítélését.

A Rock Paper Shotgun kezdetben azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy távolítsák el az érintett játékokat a számítógépről, és töröljék a Uplay kliensszoftverét is, hogy megszabaduljanak a problémától. Azóta némileg finomodott a helyzet: az oldal szerkesztői kiderítették, hogy a problémát az a böngészőplugin okozza, ami a Uplay telepítése során kerül a gépre. Ezt eltávolítva kiküszöbölhető a biztonsági hiba.