Erik, Alexandra
EUR 382,65 Ft
USD 363,69 Ft
9 °C
23 °C

Biztonsági rés a Ubisoft másolásvédelmében

2012.07.30. 19:12

Komoly veszélyre utaló biztonsági rést fedeztek fel a Ubisoft által használt másolásvédelmi eljárásban. A kiadó DRM-je (digital rights management, digitális jogkezelés) lehetővé tette a hekkereknek, hogy minden felhasználó számítógépéhez hozzáférjenek, aki a Ubisoft online rendszerét, az állandó netkapcsolatot igénylő Uplay-t futtatta játék közben. Először a pc-s játékokkal foglalkozó Rock Paper Shotgun számolt be róla, hogy a kiadó számos játékának feltelepítése miatt kerül ártalmas kód a számítógépekre bizonyos weboldalakról, a probléma pedig azoknál jelentkezik, akik a játékok futtatásához szükséges Uplayt használják.

Az eset pikantériája, hogy mindez a Ubisofttal történt; a kiadó korábban már azzal is magára haragította a vásárlókat, hogy a pc-s játékaik futtatásához érvényes Uplay-profilra és állandó internetkapcsolatra volt szükség, ami a legális szoftvereket vásárló játékosoknak okozott számos kellemetlenséget. Ez a rendszer ugyanis ellehetetleníti a boltban vásárolt játékok futtatását, ha valamilyen technikai probléma lép fel, vagy a felhasználó nem csatlakozik az internetre - ugyanakkor a tört verziót futtató játékosokra ez a korlátozás nem vonatkozik. A mostani eset valószínűleg tovább rontja a Ubisoft által használt DRM megítélését.

A Rock Paper Shotgun kezdetben azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy távolítsák el az érintett játékokat a számítógépről, és töröljék a Uplay kliensszoftverét is, hogy megszabaduljanak a problémától. Azóta némileg finomodott a helyzet: az oldal szerkesztői kiderítették, hogy a problémát az a böngészőplugin okozza, ami a Uplay telepítése során kerül a gépre. Ezt eltávolítva kiküszöbölhető a biztonsági hiba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek