Árpád
-2 °C
4 °C

Veszélyes felhőben tárolni az adatokat?

2012.08.06. 16:42
Az Apple társalapítója, Steve Wozniak a közelmúltban elítélően nyilatkozott a felhő alapú adattárolásról és a cloud computingról. Wozniak úgy véli, csak azok az adataink vannak biztonságban, amiket nem osztunk meg az interneten. Az informatika gurujának félelme, úgy tűnik, nem alaptalan: pénteken egy hekker feltörte a Wired újságírójának Icloud-fiókját, és törölte az összes személyes adatát. Mindehhez nem volt szüksége trükkökre: egyszerűen elhitette az Apple ügyintézőjével, hogy a kérdéses fiók az övé.

Steve Wozniak, aki mérnökként közreműködött az első személyi számítógép, az Apple II megtervezésében, nem szimpatizál a felhő alapú adattárolással, ahol a gép merevlemeze helyett online tárhelyekre lehet menteni az adatokat. Wozniak aggasztónak tartja, hogy minden cég és minden szolgáltató a felhőben látja a jövőt; szerinte ez a tendencia öt éven belül borzasztó körülményekhez fog vezetni.

„A felhőben semmit sem birtokolhatsz. Már lemondtál [az adatokról], amikor aláírtad a szolgáltató szerződését, ami szükséges a csatlakozáshoz” – jegyezte meg Wozniak, amikor a felhő hátrányairól beszélt. Az Apple-alapító kifejtette: szeretné azt érezni, hogy rendelkezhet a saját adataival. Ezzel szemben, noha sokan úgy vélik, a felhőben biztonságban vannak a saját adataik, valójában minél több információt töltenek fel az internetre és a felhőbe, annál kevesebb befolyással rendelkezhetnek fölötte.

A Wired újságírójának adatait is törölték

Wozniak aggodalma nem tűnik alaptalannak, ráadásul a felhőhöz való hozzáférés nem csak az ott tárolt adatokat veszélyezteti. Pénteken a Wired újságírója, Mat Honan számolt be róla, hogy feltörték az Icloud-fiókját, így a támadó távolról törölhette le az összes adatot az Iphone-járól, az Ipadjéről és a Macbook Air-jéről. A hekker ezután a Gmail-fiókjához is hozzáfért, valamint ahhoz a Twitter-profiljához, amelyet még akkor használt, amikor a Gizmodónál dolgozott.

Honan szerint délután 4 óra 50 perckor az illető hozzáfért az Icloud-profiljához, visszaállította a jelszót, majd törölte a visszaigazoló emailt. Honan jelszava egy hétkarakteres, alfanumerikus jelszó volt, amelyet máshol nem használt. A visszaigazoló levél 4 óra 52 perckor érkezett meg, két perccel később pedig egy újabb email futott be, amely arról tájékoztatott, hogy a jelszót megváltoztatták. Ötkor az összes adat eltűnt Honan Iphone-járól, egy perc múlva az Ipadje tartalmát is törölték, négy perccel ezután pedig a Macbook Air-en tárolt adatok is elvesztek. Néhány perccel később már a korábban használt Twitter-profilját is eltérítették.

Honan eleinte arra gyanakodott, hogy valaki nagy teljesítményű kódtörő programmal férhetett hozzá a jelszavához. Mások úgy vélték, hogy egy nem biztonságos hálózatra telepített billentyűzetfigyelő programmal szerezhették meg a jelszót. Végül kiderült, hogy a hekker kapcsolatba lépett az Apple ügyfélszolgálatával, akiket sikerült meggyőznie arról, hogy ő a profil tulajdonosa. A hekkernek még azt is sikerült elkerülnie, hogy az adategyeztetés alatt az ügyintéző lebuktassa a biztonsági kérdésekkel.

Egyelőre nem világos, hogy csak az ügyfélszolgálatos volt felelőtlen, vagy a hekker a közösségi oldalakon elérhető információkat használta fel, hogy elkerülje a leleplezést. Az Apple ügyfélszolgálata mindenesetre megváltoztatta Honan jelszavát, innentől pedig minden nyitva állt a támadó előtt.

Mekkora veszély fenyegeti az átlagos felhasználót?

Szakmájából eredően Honan ismertebb személy, mint a felhő alapú szolgáltatást használó átlagemberek, így másoknál könnyebb célpont lehetett. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a népszerű közösségi oldalakon sokan osztanak meg magukról személyes információkat, amiket a támadók hasonló módon használhatnak fel, mint Honan esetében. A Forbes újságírója szerint az Apple-nek jobban kéne ügyelnie a biztonságra, és tisztáznia, hogy kinek a hibájából fordulhatott elő a mostani eset.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?